Cea mai tenacee jucatoare romanca de tenis a acestei generatii exceptionale, Monica Niculescu, a reusit vineri si cea mai buna performanta a ei din cariera ei de dublista atestata, calificandu-se in finala probei de dublu feminin a Turneului de Mare Slem de la Wimbledon.

Monica, alaturi de partenera ei din acest an, taiwaneza Hao-Ching Chan proba unor caractere iesite din comun, dupa 2h57′ (la dublu, pe iarba, cred ca e record!) si 3 seturi in prelungiri lungi, 7-6 (4), 4-6, 9-7 in fata perechii Makoto Ninomiya (Japonia)/Renata Voracova (Cehia).

A fost un meci care nu putea fi castigat decat dupa o autodepasire, in special de ordin psihic, dupa 2 saptamani de munca grea, pentru ca fiecare minge a fost castigata cu o truda de ocnase. De altfel, se vedea inca de la primul set ca apropierea finalei a schimbat total calculele hartiei, favoritele 9, Monica si Hao-Chin, trezindu-se in fata cu doua jucatoare sensibil mai tinere si mai putin experimentate, dar luptatoare incredibile.

Primul set, castigat la tie-break, la 4 in acest teribil razboi al nervilor, a durat 1h02′, cam cat un meci intreg in mod obisnuit pe aceasta suprafata, mai ales la dublu, mai ales la fete. Desi reflexul este sa scrii ca “dupa ce si-au asigurat spatele, castigatoarele primei manse s-au relaxat” nu este deloc asa, si setul in setul 2 mergandu-se cap-la-cap, pana la final, iar acel 4-6 putea sa fie, foarte bine, ba chiar mai bine (glumesc…) si invers.

A castigat cuplul nipono-ceh, cu 6-4, astfel ca s-a continuat fix in acelasi fel, pana la 6-6, moment in care incepe nebunia: 7-6 (cu Monica-Hao in fata), adica break, 7-7, break, 8-7, break si, in fine, 9-7, dar dupa alte egalitati. Pentru ca trebuie sa va spun ca olteanca si taiwaneza au avut mereu avantaj la puncte, dar au fost mereu egalate, trebuind sa o ia mereu si mereu de la capat. Cu 1.300 puncte WTA si 200.000 lire sterline asigurate, invingatoarele au terminat fericite aceasta partida sisifica, poate cea mai frumoasa din proba de dublu la actuala editie.

Totul este bine cand se termina cu bine, dar mai ales totul devine perfect daca in finala de sambata (a 3-a finala a zilei, dupa cea de simplu fete si dublu baieti) Monica Niculescu si Hao-Ching Chan invingand cealalta pereche finalista (favorita 2), alcatuita din rusoaicele Ekaterina Makarova si Elena Vesnina, care au dispus de favoritele N.12, Anna-Lena Groenefeld (Germania)/Kveta Peschke (Cehia) în douã seturi, 7-5, 6-2.

* Iar pentru ca o bucurie se potriveste excelent cu inca una, iata, atleta Andreea Panturoiu a cucerit, tot vineri, medalia de aur la triplusalt, in cadrul Europenelor de tineret de la Bydgoszcz (Polonia), cu o performanta buna – 14,27 m, care ne da sperante si pentru o comportare remarcabila la Mondialele de luna viitoare, de la Londra, ale seniorilor, ca noi la seniori ne cam impiedicam in ultima vreme…