Daca le organiza o cooperativa gen Liga 1 romaneasca (inexistenta acolo, sunt sigur) nu ieseau vineri, de Ziua Nationala a Frantei, lucrurile in acest mod: victorie frantuzeasca la Foix a lui Warren Barguil (Sunwest), care, in plus, si-a asigurat, practic, cucerirea tricoului alb cu buline rosii al celui mai bun catarator, adunand in cele 3 catarari ale zilei 26 de puncte, din postura de lider al acestui clasament!

Evident, daca vrei sa fii neaparat carcotas poti spune ca nu a fost aranjament, ci doar o intelegere din partea celorlalti, numai ca mi s-a acrit mie de cand Franta nu a mai sarbatorit Caderea Bastiliei cu o victorie in cea mai iubita competitie, singura, practic, care se disputa in iulie cu sportivi francezi mai de soi, iar Warren Barguil avea toate datele sa poata invinge intr-o etapa muntoasa (era, ziceam, lider al cataratorilor), dupa ce trecuse foarte aproape de un succes la Chambery, cu cateva zile inainte.

In plus, asa cum am mai spus in cursul acestui an, dupa ani si ani de seceta in ciclisti de soi (ultima victorie finala in Marea Bucla, in 1995, ultima etapa castigata, in 2001!), in editia din acest an francezii se afla deja la a 4-a etapa castigata (Demare, Calmejane, Bardet, locul 3 la general, si acum Barguil), asa ca nimic mai firesc de acest foc de artificii in onoarea lui 14 juillet!

Asadar, in cea mai scurta etapa in linie din Turul 2017, a 13-a, 101 km intre Saint-Girons si Foix, Warren Barguil a fost cronometrat in 2h36’29”, fiind urmat in acelasi timp de columbianul Nairo Quintana (Movistar), italianul Alberto Contador (Trek), in acelasi timp, un alt spaniol, de la Sky, Mikel Landa, la 2 secunde, in timp ce micul pluton al fruntasilor cursei, cu tricoul galben Fabio Aru, a sosit la 1’39”.

Pentru ca lupta s-a dat si pe acest plan, al pastrarii de catre sard a bunului cucerit cu o zi in urma. La prima catarare, nici prea-prea-nici-foarte-foarte, echipa Astana (cu danezul Fuglsgang abandonat vineri) si-a lasat singur liderul, pe Aru, la cheremul atacurilor in special din partea echipei Sky, a secundului din clasamentul general, Chris Froome, ajutat din nou cu randul de coechipieri.

Normal, te intrebi daca trupa kazaha, cu licenta elvetiana si lider italian nu are cumva galosi sa-si apere liderul, intr-o etapa, totusi, scurta si, cum s-a dovedit pana la urma, nu din cale-afara de nervoasa (medie 38,7 km). Eu cred, din experienta si, daca imi permiteti, fler, ca Fabio Aru a fost intrebat: “Poti sa te aperi singur in aceasta suta de kilometri, ca sa pastram fortele pe care le mai avem pentru zilele urmatoare?”. Iar raspunsul, sunt convins, a fost ‘da’, mai ales ca s-a dovedit ca avea deplina acoperire.

Oricum, etapa a adus o regrupare masiva in fruntea clasamentului: conduce Aru, urmat de Froome la 6 secunde, francezul Romain Bardet (AG2R), la 25″, columbianul Uran (Cannondale), caruia i s-a anulat stupida penalizare de 20 de secunde de joi seara, la 35″, Landa s-a apropiat la 1’09”, Daniel Martin, la doar 1’32”, Simon Yates, tricoul alb de la Orica, la 2’04”, iar Quintana la numai 2’07”!

Sambata, etapa a 14-a, intre Blagnac si Rodez (181,5 km) este una pentru atacanti, asa ca poate imi iese si mie un pronostic in Turul asta, pentru ca la inceput scriam ca ma astept la succesul curajosilor, si am vazut doar sprinteri si cataratori! Asadar, vor fi doar 2 catarari repertoriate, ambele in ultimii 52 km.