Francezul Romain Bardet (AG2R) si-a adjudecat jjoi superba etapa a 12-a, a doua incheiata in catarare (din 3), dar principalul beneficiar al cavalcadei de final, pe panta de 20 la suta de la Peyragudes a fost italianul Fabio Aru (Astana), care, sosit pe locul 3 (bonificatie 4 secunde), cu 22 secunde in fata lui Chris Froome, a preluat tricoul galben de lider al clasamentului general.

Nimic nu este intamplator, pentru ca si la precedenta sosire in catarare, la La Planche des Belles Filles, Aru a sosit chiar primul, detasat, asa ca in lupta dreapta, fara trenulete si ajutorul coechipierilor, s-a dovedit mai bun decat britanicul care detine trofeul. In plus, sardul si-a facut un prieten, foarte important, in Romain Bardet, care si-a adjudecat etapa, desi si el ramasese cam singur sa se bata cu armada Sky.

De altfel, ma credeti sau nu, chiar de la kilometrul 20, cand s-a format prima caratura dupa plecarea de la Pau, am spus ca Sky va avea mari probleme, in sfarsit, in aceasta zi. De ce? Pentru ca printre atacanti se aflau cativa sprinteri, in frunte cu Marcel Kittel, tricoul verde, dar si Matthews, asa ca echipele lor nu mai aveau motive, ca zilele trecute, sa treaca la trena, pentru a nu lasa evadarea sa se dezvolte prea mult.

Adica sa faca munca fostului tricou galben, Froome, in aceasta intreprindere remarcandu-se trupa lui Kittel, Quick Step, cu cate un nefericit la munca, in timp ce Sky mergea linistita, ca in caleasca. Ei bine, joi a trupa britanica a trebuit sa traga la greu, aproape 200 km in fata, luand tot aerul tare al Pirineilor, pe un traseu care a cuprins 6 catarari, intre care si una de categorie speciala.

Asa ca, unul cate unul, Henao, apoi Kwiatkowski, urmat de Nieve si Landa au fost nevoiti sa-l care pe Froome, dar in ultimul kilometru au cedat complet, istoviti de efortul serios la care au fost supusi pentru prima oara, practic, in aceasta editie.

Pe ultimele sute de metri, Romain Bardet s-a impus, in 5h49’38”, urmat de columbianul Rigoberto Uran (Cannondale) si Fabio Aru, ambii la 2 secunde, dar beneficiari de bonificatii solide, Mikel Landa venind pe 4 la 5 secunde (a incercat sa-i rapeasca bonificatia de 4 secunde noului lider), in timp ce Froome a dat 22 secunde.

Columbianul Nairo Quintana (Movistar) a confirmat, din pacate, ca nu se afla in apele lui, dand din nou distanta, inca 2’04”, ca si Alberto Contador (Trek) – 2’15”.

In clasamentul general, Fabio Aru are acum 6 secunde in fata lui Froome, pe trei fiind Romain Bardet, la doar 25 secunde. In continuare, pana la locul 5 cel putin toata lumea poate spera, pentru ca Uran are doar 35″ intarziere, iar irlandezul Daniel Martin (Quick Step), refacut dupa o teribila cazatura, la 1’41”.

Vineri, etapa a 13-a, cea mai scurta etapa in linie a acestei editii, va duce plutonul intre Saint-Girons si Foix (101 km), dar va fi o lupta pe cinste, pentru ca profilul este tot muntos, cu 3 catarari de categoria 1, varfu Latrape, mai de incalzire asa, apoi Col d’Agnes (10 km, la 8,2%) si Peguere (9,3 km, 7,9%, dar si cu portiuni de 18%), aici prezenta publicului fiind interzisa (premiera, cred) din motive de securitate.

FOTO (sursa Twitter): Fabio Aru semnand cele 10 tricouri de lider, care vor fi tot atatea cadouri pentru personalitati, dar si exponate in diverse muzee, momentul lui de glorie linistita…

UPDATE: Rigoberto Uran a fost penalizat, in clasamentul general, cu 20 de secunde, pentru ca s-a realimentat cu 5 km inainte de sosire, astfel ca la general are o intarziere de 55 secunde fata de Aru!