Etapa-regina a Turului ciclist al Frantei 2017 s-a dovedit nu atat un regal, cat o masa de sacrificiu, pe langa bucuria justificata a victoriei columbianului Rigoberto Uran (Cannondale), la primul succes in Marea Bucla, la 30 de ani, dupa nenumarate promisiuni de fapte de vitejie, existand destule lacrimi si mult sange, de la cazaturile dure, care au dus la abandonuri de marca.

In primul rand abandonatii: Geraint Thomas, locotenentul nr. 1 al lui Froome de la Sky, Richie Porte, locotenentul aceluiasi din restul plutonului, apoi, in deschiderea zilei, Gesing si Mori, tot dupa cazaturi, Majka, ramas in cursa, dar cu toate sansele compromise, ca si, in mare masura, Alberto Contador, care a dat peste 4 minute in acesti 181 km, dar cu 7 catarari, dintre care 3 de categorie speciala.

Totusi, etapa dintre Nantua si Chambery (prima oara capat de etapa, desi aici se afla sediul unuia dintre marii sponsori francezi ai ciclismului, AG2R La Mondiale, sarmanul Bardet nu si-a putut onora patronii, sosind abia al 4-lea) a adus si destui rutieri fericiti. In primul rand, francezul Warren Barguil (Sunwest), care multa vreme a crezut ca a castigat, dar oricum a avut o consolare majora, imbracand tricoul de lider al cataratorilor, Uran, vezi bine, dar si Chris Froome, care a scapat ca prin urechile acului de o detronare.

De fapt, cu 32 de kilometri inainte de sosire, pe catararea dura de pe Piscul Pisicii (Col de Chat, l-am vazut si in Dauphine), tricoul galben a inceput sa se zbata cu mana pe sus, chemand nu se stie ce. Probabil, a spus toata lumea, depanarea, dar desi in Turul asta sunt mii de ochi am cautat peste tot si nu am vazut vreo schimbare de roata sau alta interventie tehnica. Ba, la un moment dat, ma gandeam, pricinos cum sunt, ca Froome este disperat ca nu-i functiona motorasul, nu putea fi actionat pe internet, trebuia sa reintre in raza tabletei…

In fine, l-am vazut din nou ajutat de colegi sa prinda un atac al lui Fabio Aru, a ajuns in grupul de frunte, dar singur, fara coechipier in ajutor, asa ca toata aceasta lume buna a pornit in urmarirea lui Bardet, pe care l-au si inglobat in preajma sosirii.

Primul, cum spuneam, a sosit Uran, 181,5 km in 5h07’22”, urmat la un baieu de Barguil si la aproape o bicicleta de Froome, care isi pastreaza tricoul galben de lider al clasamentului general. Acum, insa nu mai este urmat de coechipierul si compatriotul britanic Thomas, abandonat, cum v-am spus deja, ci de Fabio Aru, la 18″, locul 3 fiind ocupat de Romain Bardet, la 51″.

Luni este prima zi de pauza a editiei 104 a Turului Frantei, cursa se reia marti, cu o etapa plata, miercuri va fi tot una favorabila pentru sprinteri, pentru ca abia joi sa inceapa luptele. Probabil, totusi, ultima saptamana va fi decisiva.

Advertisements