Sincer sa fiu, aceasta etapa a 7-a a Turului ciclist al Frantei l-as fi dat la egalitate, intre germanul Marcel Kittel (Quick Step) si norvegianul Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), sositi la milimetru la Nuits-Saint-Georges, dupa 213,5 km, de la Troyes, si 5h03’18” de alergat.

Chiar nu stiu cum au putut fi departajati cei doi, probabil la miimile “citite” dupa chipurile de pe biciclete, dar din cele vreo 5-6 reluari din toate unghiurile simturile normale, omenesti, nu puteau decela vreo diferenta.

Probabil, cum spuneam, acele instalatii electronice, poate si faptul ca, estetic vorbind, Kittel (care a respectat vorba aia frantuzeasca, “jamais deux sans trois”, castigand a 3-a oara in Turul-104, a 12-a in Marea Bucla) a avut gestul acela de sprinter adevarat, aruncand bicicleta pe linia de sosire intr-un ultim efort, in timp ce norvegianul a continuat efortul, nu stiu, dar zau ca daca se dadea egalitate nu se supara nimeni.

Ma rog, ma inclin, acestea sunt regulile, iar eu sunt ultimul care sa ma inscriu in corul contestatarilor (adunati gramada dupa excluderea lui Peter Sagan), pentru ca adagiul de drept roman este cat se poate de clar: “Dura lex, sed lex”. Legea dura, dar e lege, asa ca nu mai avem ce discuta. Pe locul 3 in etapa a venit australanul Michael Matthews (Sunwest), evident in acelasi timp ca inca multi altii.

Britanicul Chris Froome (Sky) isi pastreaza tricoul galben, urmat, ca si zilele trecute, de compatriotul si coechipierul lui Geraint Thomas, la 12″, pe 3 fiind purtatorul tricoului alb cu buline rosii, al cataratorilor, italianul Fabio Aru, la 14″.

Nu intamplator am amintit ca liderul echipei Astana conduce in Marele Premiu al Muntilor, pentru ca de maine incepem sa avem portii mai serioase de deal, etapa a 8-a, intre Dole si Les Rousses (de la Belles Filles, la “Roscatele”, francezii astia chiar ca sunt galanti cu doamnele…), pe cei 187,5 km in Masivul Jura, avand trei catarari, de la a 3-a la prima categorie, ultima, cea mai dura, la Come de Laisia Les Molunes, fiind situata la doar 12 kilometri de sosirea finala.

* In Turul Sibiului, cum era de asteptat etapa a 2-a, de vineri, de la Sibiu, prin Agnita cu sosire la Balea Lac, s-a lasat cu o noua schimbare de lider, castigatorul, in 4h10’28” pe 160 km, columbianul Egan Bernal (Androni) preluand si tricoul galben. Cel mai bine clasat rutier roman este Eduard Grosu, liderul nationalei, pe 32, la 7’38”.

Tot asa cum era de asteptat, echipa-proprietate a presedintelui Federatiei romane de ciclism, Eduard Novak, abandonat inca de ieri, continua sa boicoteze competitiile pe care nu le organizeaza (si nu organizeaza nimic, pe sosea in primul rand, daca el nu poate sa nu se remarce nimeni), vineri inregistrandu-se alte doua abandonuri de la Tusnad Cycling Team, adica, Lezica Facundo Gabriel si Velazquez Hugo Angel.

Cum si ultimele doua locuri ale clasamentului general, 103 si 104, la peste 1 ora intarziere, in numai 370 km de cursa, sunt ocupate tot de componenti ai Tusnadului, in ordine belarusul Krasnov Leonid si Laszlo Peter (Romania), datele certe ma scutesc de orice demonstratie.

Sambata este programata etapa a 3-a, Sibiu-Sebes-Paltinis, 211,5 km, una tot cu profil muntos pronuntat, foarte dificila.

Advertisements