* Disputata joi intre Visoul si Troyes, etapa a 6-a a Turului ciclist al Frantei, una dintre cele mai lungi, de 216 km, cu un traseu favoritabil sprinterilor, a stat sub semnul ingrijorarii ca finalul il va repeta pe cel de marti, care a dus la excluderea lui Peter Sagan si abandonul lui Mark Cavendish.

Nu a fost cazul, germanul Marcel Kittel adjudecand a doua victorie de etapa in actuala editie, dupa ce a dezvoltat o forta de finiseur incredibila.

Altfel, cu 193 de rutieri ramasi in pluton (iar cele 5 absente nu sunt de colea, Alejandro Valverde, Ion Izagirre, cei doi amintiti…), scenariul a fost acelasi ca in toate etapele lungi si plate, plicitisitoare intrucatva, pentru ca asteptam in continuare sa se finalizeze o caratura. Echipele, inca puternice si atente, nesapate de oboseala dupa doar 5 zile de cursa, nu lasa pe atacanti sa-si ia nasul la purtare, cei 2-3 temerari sunt lasati sa spere pana in ultimii vreo 5 kilometri, dupa care incepe vanzoleala.

Asa si joi, totul s-a decis in ultimul kilometru, de fapt in ultimii 300 m, cand Marcel Kittel (Quick Step) s-a impus in 5h05’34”, urmat de purtatorul tricoului verde, francezul Arnaud Demare (FDJ), germanul Andre Greipel (Lotto Soudal), norvegianul Alexander Kristoff (Katiusa) si Nacer Bouhanni, asa ca se observa ca plutonul i-a lasat pe sprinteri in plata Domnului, sa se bata intre ei.

Sositi in acelasi timp, primii 3 in clasamentul general au ramas pe locurile lor: britanicul Chris Froome (Sky) conduce in continuare, dupa ce a preluat tricoul galben de la coechipierul si compatriotul lui Geraint Thomas, acum al doilea, la 12″, italianul Fabio Aru (Astana) fiind al treilea, la 14″.

Vineri, etapa a 7-a va duce plutonul de la Troyes si Nuits-Saint-Georges, fiind a 5-a oara cand se depasesc 200 km (213,5 km in total), un traseu care, conform spuselor directorului general Christian Prudhomme, “este paradisul oenologilor”, adica vom avea o portie zdravana printre vii, ceea ce inseamna dealuri domoale. Domoale, domoale, dar propice unor atacuri, pentru ca sunt repetitive, astfel ca s-ar putea sa avem o caratura dusa la bun sfarsit.

Ca o paranteza, echipa lui Peter Sagan a tinut neaparat sa se faca de ras, reclamand eliminarea ciclistului ei la TAS, plangere prin care a cerut si reprimirea in cursa a vinovatului. Evident, raspunsul a si venit, tribunalul de la Lausanne a respins “din fotoliu”, cum se spune, adica fara macar sa dea un amarat de termen de o ora-doua…

* Prima etapa a Turului ciclist al Sibiului, programata joi, intre Sibiu-Blaj-Miercurea Sibiului-Sibiu, a fost castigata de columbianul Edwin Avila (foto, sursa Twitter), de la Team Illuminate, trupa de nivel continental din SUA, invingator detasat in 5h01’58” dupa 211,8 km.

La 44″ a venit si primul pluton, al carui sprint a fost castigat de romanul Eduard Grosu, liderul echipei noastre nationale, urmat la randul lui de italianul Simone Ponzi (CCC Sprandi), acelasi timp, in timp ce castigatorul prologului, de miercuri, italianul Andrea Palini (Androni) a sosit pe 6.

Evident, columbianul Avila, care anul acesta se afla la a 4-a victorie de etapa, dupa cele din tururile Taiwanului si cel al Azerbaidjanului, a preluat tricoul galben de lider al clasamentului, pe care il va purta vineri, in etapa a 2-a, Sibiu-Agnita-Balea Lac (160 km).

PS. Asa cum scriam inca de ieri, Eduard Novak a abandonat cu primul prilej, adica a facut o plimbarica de 2,2 km miercuri si o dezmortire joi, dupa care va manca gratis pana in ultima zi, ca a luat cartela de masa pana duminica, era “concurent”, ba chiar lideru’ echipei Tusnad. Cat mai suportati acest farsor? Ca sa nu avem vorbe, iata copy-paste dupa clasamentul etapei 1, anume in partea lui de abandonati:

Evident, Tusnad se afla pe ultimul loc, pentru ca presedintele federatiei boicoteaza competitiile interne, cum a facut si la nationale sau la Turul Bihorului, dar se lauda cu ele, ca si cum le-ar organiza el! Incredibil!