Veritabila demonstratie de forta a campionului Italiei, Fabio Aru, tot un zambet si o bucurie in fata “Fetelor frumoase”, ca doar sosirea a fost la La Planche des Belles Filles.

Succes care mi-a adus imediat in minte faptul ca pentru veteranul francez Thomas Voeckler, unul in animatorii acestei a 5-a etape a Turului ciclist al Frantei, aflat, de altfel intre evadatii zilei, sardul este favorit in editia cu numar 104.

Marcata inca de la startul din Vittel de interminabilele discutii cu excluderea lui Peter Sagan, pentru gestul pe care eu il consider criminal impotriva lui Mark Cavendish (eu i-as face slovacului su un mic control, pentru ca toate incidentele din final, cazatura care a prins cu 1,3 km inainte de sosire tricoul galben si alti vreo 20 de ciclisti, apoi schimbul de imbranceli cu Bouhani, care s-a cam trecut cu vederea), etapa a 5-a a Marii Bucle a avut prima sosire in catarare, spectacolul fiind asteptat.

El a venit la jumatatea catararii finale de 5,9 km, cand Fabio Aru a tasnit ca din pusca, lasand pe toata lumea bouche-bee, ca tot suntem in Franta! Efectiv, vorba ceea, parca urmaritorii au ramas pe loc, iar pana sa se dezmeticeasca in primul rand echipa detinatoare a tricoului galben, Sky, liderul Astana luase 10 secunde avans.

Ramasesera 2 kilometri si jumatate pana la sosire, asa ca am putut vedea cam care pot fi raspunsurile favoritilor in asemenea conditii: detinatorul trofeului, Chris Froome a fost prompt, preluand si tricoul galben, dupa ce a limitat la 20 de secunde distanta fata de castigatorul etapei, sosind pe 3,

Nairo Quintana a dezamagit, din nou, dar despre el se tot spune ca ii convin catararile lungi si grele (ca si cu aici e pe convenite), Alberto Contador nu prea a avut replica, abia prinzand fata cursei, iar fostul tricou galben, Geraint Thomas a revenit cu arme si bagaje la locul lui, cel de gregario al lui Froome.

Ar mai fi Richie Porte, limitat clar in asemenea catarari violente, astfel ca Fabio Aru a trecut nestingherit, avand timp sa sarute si crucifixuri, sa-si aranjeze gulerul tricoului, ba sa si bea o gura de apa in plin efort, fiind cronometrat pe 160,5 km in 3h44’06”, cu o medie orara care te lasa pe ganduri – 42,970 km! Pe doi s-a situat irlandezul Daniel Martin (Quick Step), foarte bun pana acum in acest Tour, la 16″, Froome, cum spuneam, a venit la 20″, cu Porte lipit de el, asa ca te poti intreba ca si alta data daca nu cumva australianul a ramas cu sufletul la Sky, desi se afla la BMC de vreo 2 ani.

In clasamentul tricoului galben, Chris Froome a trecut pe primul loc, cam devreme, cred, dupa gustul echipei, care va trebui sa munceasca zilnic pentru a pastra aceasta pozitie, dincolo de aliantele de circumstanta cu altii, BMC-ul lui Porte, de pilda, care a dus, cam greu de explicat, trena toata etapa de miercuri, pe doi a trecut Geraint Thomas, la 12″, practic schimbare de locuri intre cei 2 britanici, Fabio Aru urcand pe 3, la 14″, Contador este pe 8, la 52″, urmat imediat de Quintana, la 54″.

Joi, Turul Frantei coboara din nou la campie, de la altitudinea de 1.035 m unde se catarase astazi, etapa a 6-a, una favorabila sprinterilor, disputandu-se pe 216 km intre Vesoul si Troyes. De urmarit daca la sprintul pe care toata lumea il prevede masiv vom mai avea incaierarile de marti…