* Comisarii de cursa din Turul Frantei au decis la aproape 2 ore dupa sosirea de la Vittel sa-l elimine pe Peter Sagan din cursa, din cauza “comportamentului periculos”, adica pentru ca a provocat caderea lui Mark Cavendish, asa cum se vede din poza de mai sus!

Este o sanctiune drastica, campionul mondial recunoscand “in parte, juriul a avut dreptate”, dar adaugand ca nu l-a vazut pe Cavendish, el dorind sa prinda roata lui Demare sau a lui Kristoff”. Sagan terminase pe locul 2 in etapa si urcase pe 2 la general.

Pe de alta parte, Mark Cavendish nu era sigur, la ora la care postez acest grupaj, ca va putea continua turul, fiind afectat fizic destul de serios, mai ales ca venea dupa o lunga perioada de timp, din cauza unei mononcleoze! Va voi povesti si maine, mai pe indelete, dar lucrurile sunt cum nu se poate mai urate…

* Turul ciclist al Sibiului, una dintre cele doar 5 curse pe etape din estul Europei cu clasificare UCI 2.1, alaturi de Turul Croatiei, Turul Slovaciei, Turul Sloveniei, Szlakiem Walk Majora Hubala, incepe miercuri cu un prolog de 2,3 km, de la ora 18,00, in centrul vechi al orasului, cu start din Piata Huet si festivitatea de premiere in Piata Mare.

In total, cei 114 rutieri (adica 19 echipe) inscrisi de organizatori pe listele de start vor avea de strabatut 734 km, cu catarari importante, 102 km in total, intre care si splendidul urcus spre Balea Lac, unde va fi si sosirea de vineri, din etapa a 2-a.

Mai multe v-am scris inca de luni, ceea ce vreau sa adaug este ca in joc sunt si premii totale de 27.000 de euro, precum si punctele UCI, 740 cu totul, foarte importante in perspectiva anul viitor, cand se preconizeaza o reducere a efectivelor echipelor profesioniste, prin reducerea numarului de alergatori in competitiile de sosea (stiti deja, echipele din marile tururi vor avea doar cate 8 alergatori, urmand sa se coboare corespunzator si in celelalte curse…).

Voi incerca sa va tin la curent, inclusiv cu ajutorul colegilor de la Digisport, televiziunea specializata urmand sa aiba transmisii directe de la locul faptei, veti vedea si din programele tv cu care sper ca v-am obisnuit zilnic.

* Se pare ca decizia strigatoare la cer luata de Tribunalul Arbitral pentru Sport (TAS) de la Lausanne, care a anulat regulamentul Federatiei internationale de atletism, intr-o speta cu atleta indianca Dutee Chand (poate va amintiti, cea legata de trasaturile mult prea masculine ale unor sportive) va fi rejudecata.

Recent, un studiu comandat de IAAF a stabilit ca sportivele care produc testosteron in exces, exemplele notorii fiind sud-africana Caster Semenya, care s-a si casatorit cu o diafana compatrioata, si amintita Dutee Chand au un avantaj clar in ce priveste performanta.

“Acest studiu face parte din actiunile pentru strangerea de probe care sa readuca acest caz in fata TAS”, termenul la care trebuie depuse dovezile fiind 27 iulie. Se demonstreaza astfel stiintific ca atletele “hiperandrogene” sunt favorizate, aportul fiind si de 5 la suta. Ca intr-o situatie de dopaj, de altfel, ca sa o spunem mai pe inteles si mai direct.

* PROGRAMUL TV, miercuri, 05.07.2017:
13,00 Tenis, Eurosport 2 – Turneul de la Wimbledon
14,00 CICLISM, Eurosport – Turul Frantei
18,00 Ciclism, Digi 2 – TURUL SIBIULUI
18,30 Tenis, Eurosport – Turneul de la Wimbledon