Campionul mondial al ultimelor doua editii, slovacul Peter Sagan (Bora) si-a facut inevitabila aparitie, exact in ziua in care era marele favorit la victorie, castigand clar etapa a 3-a a Turului ciclist al Frantei (a 8-a in palmaresul propriu), un pas important spre principalul lui obiectiv in aceasta a 104 editie: tricoul verde, al clasamentului pe puncte, pentru a 6-a oara, record egalat din toate timpurile.

Lunga de 212,5 km, etapa a 3-a a trecut prin 3 tari, luand startul la Verviers, apoi mai bine de jumatate (cu ocoluri…) prin Luxemburg, apoi prin Franta, pentru a se incheia la Longwy, cu o sosire pe cat de dificila, pe atat de tehnica: mai mult de 2 km de catarare, precum si vreo 6-7 viraje stranse. Manusa pentru slovac, sprinter bun, dar mai ales ruleur si decent pe dealuri nu foarte dure. Aici a avut de urcat 1.600 m pe Dealul Calugaritelor, inclinatia maxima fiind de 5,8 la suta.

Asa incat, Peter Sagan nu avea cum sa rateze succesul, desi, plecat cam devreme in finis, mi s-a parut ca la vreo 100 m de linia bucuriei ii cam scapa talpa din pedala. A si incetinit putin, s-a uitat in jos, la aproape 60 km/h, dand impresia ca va fi invins, dar a revenit in forta, trecand primul in 5h07’19”, urmat de australianul Michael Matthews (Sunwest) si irlandezul Daniel Martin (Quick Step), in acelasi timp, in vreme ce ceilalti componenti ai plutonului masiv au fost devansati cu 2 secunde.

Cu toate acestea, Geraint Thomas (Sky) isi pastreaza tricoul galben, pe care, se pare, se pregateste sa-l predea liderului echipei sale, Chris Froome (doar daca tactica trupei britanice nu va fi alta), care a urcat pe locul secund, la 12 secunde, pe 3, la aceeasi distanta aflandu-se acum Matthews, gratie bonificatiei pentru locul 3. Peter Sagan este la doar 13 secunde de primul loc, pe 4 acum.

Etapa a fost precedata de un moment important pentru Tur si pentru gazetaria sportiva, jurnalistul belgian Stephane Thirion, de la Le Soire, primind Prix Jacques-Goddet, care recompenseaza cel mai bun articol scris in franceza in timpul Turului Frantei precedent. Articolul belgianului a fost despre celebra patanie de pe Mont Ventoux, cand Chris Froome ar fi trebuit descalificat, alergand, pe picioare, pur si simplu, dupa ce ramasese fara bicicleta.

Pentru cei care nu stiu, Jacques Goddet a fost director general al L’Equipe si al Turului Frantei timp de 5 decenii, existand si o stela in Alpi cu numele lui.

Marti, Turul Frantei va avea o serioasa simbolistica europeana, trecand prin Schengen, in timpul celei de-a 4-a etape, intre Mondorf-les-Bains si Vittel (207,5 km), cu un traseu favorabil, din nou, sprinterilor. Trecerea prin orasul luxemburghez unde s-a semnat in 1985 celebra conventie de deschidere a frontierelor pentru tarile europene semnatare se va face dupa 7,5 km de la startul din Mondorf-les-Bains, patria fratilor Schleck, lipita de frontiera franceza, pe care, de altfel, plutonul a si trecut-o, astazi, inca un gest de mare incarcatura!

In aceeasta etapa, de asemenea, va fi comemorat Octave Lapize, pilotul erou mort intr-o lupta aeriana in timpul primului razboi mondial (km. 129), dar si invingator al Marii Bucle in 1910. Sosirea va fi la Vittel (5.300 locuitori), oras cu semnificatie in istoria Turului: aici, in 1968, s-a dat Marele Start al ultimului Tur al Frantei in care s-a alergat pe echipe nationale!

Advertisements