Nici o surpriza in etapa a 2-a a Turului ciclist al Frantei: marele favorit, determinat de traseul plat, germanul Marcel Kittel, s-a impus, la sprint, ca si in Giro, primul sprint al competitiei s-a incheiat cu un succes Quick Step, echipa cea mai buna a anului.

De asemenea, atacul de lunga durata nu a lipsit, ba a trecut de 200 km, americanul Phinney (primul tricou de catarator al editiei) si francezul Yoann Offredo (Premiul Antargaz, pentru combativitate) fiind prinsi fix la trecerea pe sub portalul care mai arata un kilometru pana la sosire.

Si cam asta a fost in aceasta etapa de intrare in subiect, Dusseldorf-Liege (203,5 km), cu caratura din start, dusa de 4 rutieri, cei doi amintiti plus Pichon si Hardy, care au cedat pe la kilometrul 188. Harnici, cei patru nu au reusit insa sa ia un avans mai mare de 3’20”, pentru ca alura a fost excelenta, cu o medie orara de aproape 45 km, una la care este greu sa faci minuni in fata.

In plus, marcate de abandonurile premature, de marca, spaniolii Alejandro Valverde (Movistar), cu dubla fractura si an competitional incheiat, Ion Izagirre (Bahrein), care au renuntat inca de ieri, precum si Luke Dudbridge (Orica), australianul oprindu-se duminica, la putin timp dupa start, tot dupa o cazatura in prima zi, echipele au evoluat prudent, parca intr-o intelegere mutuala, la gandul ca drumul pana la Paris, peste 3 saptamani, este lung, de 3.540 km.

De altfel, nici nu au fost incidente, in afara de o cazatura in care a impresionat doar numarul mare de ciclisti implicati (intre care Froome si Bardet, printre liderii echipelor), la un sens giratoriu in care viteza nu era foarte mare (si soseaua era uda, nu se risca), astfel ca mai mare a fost sperietura decat altceva.

In ultimul kilometru au inceput hartuirile pentru plasarea in cea mai buna pozitie a varfurilor de lance, Sabatini, de la Quick Step, reusind sa-l strecoare pe masivul Marcel Kittel (1,88 m, 82 kg), care a profitat de faptul ca Arnaud Demare, campionul Frantei, a fost lasat singur de coechipierii de la FDJ, iar Andre Greipel nu mai are finisul de alta data, trecand primul linia de sosire in 4h37’06”. Urmat, evident, de cei doi amintiti mai sus.

In clasamentul tricoullui galben lucrurile sunt precum cotele apelor Dunarii, stationare in primele doua locuri: conduce in continuare britanicul Geraint Thomas (Sky), urmat la 5 secunde de elvetianul Stefan Kung (BMC), dar, gratie bonificatiei de 10 secunde ca invingator de etapa, pe 3 a urcat Kittel, acum la 6 secunde, lasandu-l pe belarusul Vasili Kirienka (Sky) in afara podiumului.

Luni vom avea o etapa pe un traseu ceva mai valurit, cu doua catarari mai acatarii si sosire in urcare, in mare parte in Luxemburg, intre Verviers si Longwy (212,5 km).

FOTO: Sursa Twitter, cu Marcel Kittel fericit pentru aceasta a 10-a victorie de etapa in Turul Frantei, o performanta remarcabila la cei 29 de ani ai sai.

Advertisements