Inceput sub ploaie, Turul ciclist al Frantei editia 2017 a debutat, asteptat, fiind vorba de un contratimp, cu victoria britanicului Geraint Thomas (Sky), dar ceea ce a cam socat caravana, obisnuita cu efervescenta Marilor Starturi, a fost ambianta cam placida a locuitorilor germani, nimic in zilele precedente nelasand sa se inteleaga ca aici are loc un asemenea eveniment.

Oamenii din zona (al 6-lea oras in clasamentul calitatii vietii din lume, pe primul fiind Viena, ne-au comunicat comentatorii Eurosport) fac lucrurile in ordinea lor fireasca, pentru ca sambata au garnisit bine traseul de 14 km ai etapei. Pesemne, acesta este secretul clasamentului de la inceputul acestor randuri…

In fine, asadar Thomas a devenit primul lider al clasamentului general, in ceea ce specialistii spun, iar eu nu-i pot contrazice, dimpotriva sunt absolut de acord, va fi cel mai echilibrat Tur al Frantei din ultimele decenii. Nu numai pentru ca nu avem semne ca favoritii ar fi in mare forma, din contra, detinatorul, Chris Froome, a avut o jumatate de sezon in coada de peste, daca nu chiar foarte slab, cu locuri pe alocuri jenante in cursele la care a participat, inclusiv in favorita lui, Dauphine.

Alberto Contador, la randul lui, nu pare sa poata finaliza, a prins mereu locul secund, iar pentru un mare sportiv sa fii al doilea nu prea cade bine, Nairo Quintana a dat semne mari de slabiciune, astfel incat echipa lui, Movistar, a simtit nevoia sa-l incurajeze, anuntand chiar sambata ca el este liderul necontestat, Alejandro Valverde fiind la dispozitia lui, locotenent pana la capat!

Iar capatul a fost, cine s-ar fi gandit, chiar dupa 10 km, Valverde abandonand dupa o cazatura pe asfaltul ud. Cand e sa se aleaga praful… Apoi, Tom Dumoulin, revelatia din Giro, se odihneste. In legatura cu Quintana, sa nu uit, s-a pronuntat in acelasi sens si “Canibalul” Eddy Merckx, care a declarat pentru Le Soir “columbianul este o dezamagire”.

Astfel ca poate ar trebui sa luam foarte in serios opinia unuia dintre veteranii actualului pluton, francezul Thomas Voeckler, care se afla la ultima lui cursa din cariera, in acest al 15-lea Tur la care ia parte si in care a avut si onoarea de a fi si tricou galben: “Favoritul meu este Fabio Aru. Este singurul care a fost linistit in pregatire, as paria serios pe el”, a spus, la Eurosport, Voeckler.

Pe de alta parte, vor fi atacuri pentru ca asa a si fost gandit Turul cu numarul 104, cu un contratimp destul de lung (nu obisnuitul prolog de cativa kilometri, doar pentru acordarea primului tricou galben), astfel ca multi rutieri vor fi obligati sa recupereze timpul pierdut aici, de multe ori de aproape sau chiar peste un minut!

Iata si clasamentul etapei inaugurale: 1. Geraint Thomas – 16’04”; 2. Stefan Kung (Elvetia, BMC), 16’09”; 3. Vasili Kirienka (Belarus, Sky), 16’11”.

Tenorii, in afara de Froome, care a venit al 6-lea, la doar 12″, avertizati si de pericolul de pe drum, caruia i-a cazut victima Alejandro Valverde (se crede ca este o fractura de clavicula) au fost si prudenti, astfel ca vor avea de lucru pentru recuperare, nefiind de ajuns bonificatiile de final de etapa. Asadar, cum spuneam, vor trebui sa atace si ei, dar si echipele lor!

Duminica vom avea etapa a 2-a, Dusseldorf-Liege (202 km), una consacrata parca sprinterilor, dar si atacantilor, parerea mea fiind ca Le Tour-2017 va fi unul al atacurilor fara ragaz, multe incheiate cu succes.

La Liege, spre deosebire de Dusseldorf, ne asteapta peste 50.000 de oameni pe strazi, lucru explicabil, intrucat orasul belgian detine un veritabil record: este singurul oras care a gazduit toate cele 3 mari tururi cicliste. Pe langa Turul Frantei, de mai multe ori, Liege a avut in 2009 sosirea in etapa a 4-a a Vuelta, iar in 2006 de aici a plecat Turul Italiei!

PS. Ii multumesc pentru ilustratia, de pe excelentul site specializat Cycling360, a acestei postari lui Petko Parvanov, “balgarski priatel”, comisar UCI, care mi-a semnalat-o pe Facebook. Nu e pentru mine gestul, eu sunt norocos, pentru ca si sotia este ziarista de sport, cu 22 de Tururi ale Romaniei la activ in caravana…