Ciclistul Marius Petrache, de la CSA Steaua Bucuresti, si-a adjudecat primul titlu al Campionatelor nationale de sosea, ramura adevarata a sportului cu pedale, castigand, pentru a doua oara consecutiv, titlul national, dupa ce vineri, pe un traseu de circa 30 km, Bucov-Boldesti Scaeni si retur, totalizand 144 km, s-a impus in 3h58’02”.

Cu o abordare serioasa, profesionista, fata de aceasta importanta cursa din cariera unui ciclist, Marius Petrache a castigat detasat, dupa o caratura, din cate am vazut pe pagina de Facebook a competitiei, alaturi de Valentin Plesea, de la HC Cycling, care l-a insotit pana la sosire, obtinand argintul acestor campionate.

Locul 3, dar si titlul la tineret (U23) a revenit talentatului Emil Dima ASD Abmol), ajuns cu 48 secunde intarziere, urmat, la randul lui, tot de un tanar, Vlad Dobre (CS Torpedo Zarnesti), la 1’54”. Inca nerefacut dupa accidentarea serioasa, aflat abia la reluarea pregatirilor, Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) a venit doar pe 5, cu aproape 14 minute intarziere, la alte 5 minute sosind stelistul Daniel Crista (recentul castigator al tricoului de catarator al Turului Serbiei).

Din primele informatii ale organizatorilor, Eduard Novak si Sebestyen Szabolcs, de la singura echipa continentala din tara noastra, Tusnad Drag Cycling Team, au tratat cam sictirit campionatele nationale ale Romaniei, abandonand la scurt timp dupa start.Apoi, am aflat, tot din aceeasi sursa, ca alti doi harghiteni, Laszlo Peter si Csaba Bartha, tot de la TCT, au venit la peste o jumatate de ora intarziere.

Ori nu pot, mai ales primii doi care au pus piciorul jos imediat, si atunci nu pricep de ce nu-si vad de pricomigdalele lor sau cu ce s-or fi ocupand de fapt, ori mai rau, boicoteaza sfidator Nationalele Romaniei!

La juniori, primul a fost Vlad Ioanitescu, iar la feminin Elite a castigat, cum era de asteptat, Ana Covrig, care acum alearga pentru o echipa. Dupa cum vedeti, aici nu am inclus timpii, pentru ca am dubii fata de ceea ce a aparut pe rezultatele date de oficiali… Nici acum nu sunt foarte sigur, dar vad ca au fost dati castigatorii si pe alte site-uri… Daca la o mana de sportivi  se balbaie in asemenea hal, ma ingrozesc cum se pot gandi macar sa organizeze actuala echipa federala un Tur. Nu-i mai bine cu MTB, Trial si alte improvizatii?

In cursa rezervata cadetilor s-a impus Narcis Marcu (Torpedo Zarnesti), care a parcurs 48 km in 1h24’12”, la copii, primul a trecut omniprezentul constantean Mihnea Harasim (ACS Ando Velo), in 1h26’22”, in timp ce intrecerile fetelor programate vineri au fost castigate de reprezentantele clubului sportiv Olimpia Bucuresti, Andreea Ionescu, la junioare, si Andreea Matei (la cadete).

Sambata sunt programate cursele amatorilor, 19-39 ani si peste 40 de ani, pe distantele de 96 km, respectiv, 48 km, iar duminica probele de contratimp individual. Ca o impresie socanta: participare foarte slaba, de te intrebi unde sunt cei 400 de ciclisti legitimati (cu 50 de antrenori!) cu care se lauda in nestire Eduard Novak, mintind inclusiv pe Brian Cookson, inca presedinte al UCI.

La Elite si U23 masculin au fost, mari si lati, 13 sportivi, cu abandonatii amintiti cu tot! Inscrisi initial, 4 nu au luat startul, probabil au fost trecuti sa iasa la vopsea, ei concurand, probabil, doar la contratimp. Pai, sunt tari din Est care au mai multi rutieri in marile tururi (Giro, Le Tour, Vuelta), desi am plecat, in 1990, de la amatorism toti!

 

Advertisements