Ce ziceti, privind poza de mai sus, ce ambasadori da, acum chiar la propriu, are sportul romanesc la Bruxelles! O veritabila mandrie nationala sa vezi alaturi personalitati precum, in ordinea numarului de pe… palmares, Gabriela Szabo, Mihai Covaliu, Narcisa Lecusanu, George Boroi si Mihai Androhovici, ambasadorii romani din 2015, 2016 si, in parte, 2017, la Saptamana Europeana a Sportului.

Acum sa va explic despre ce este vorba. Dupa cum stiti, ca iubitori de sport ce va aflati, de doi ani, acum a treia oara, Comisia Europeana sprijina organizarea Saptamanii Europene a Sportului pe intregul continent, iar fiecare tara dintre cele 28 participante (dar au fost, in anii trecuti, mai multe, tot europene, ca UE este deschisa la sarbatori) au fost desemnati ambasadori #BEACTIVE, hastagul sub care este inscris vastul complex de actiuni.

Ei bine, in 2015, au fost campioana olimpica, atunci si ministru, Gabriela Szabo si tot un atlet, sportul tuturor, George Boroi, medaliat european si presedinte al clubului Steaua, atunci, secretar general al COSR, acum, Narcisa Lecusanu, multipla medaliata mondiala si europeana, castigatoare a Ligii campionilor la handbal, si Mihai Androhovici, vicepresedinte al coordonatoarei SES in Romania, Federatia romana sportul pentru toti, in 2016, pentru ca anul acesta sa fie ales, de fapt sa il aleaga faima si valoarea proprie, Mihai Covaliu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

Aici, in fotografia pe care am ochit-o imediat pe contul de Facebook a Gabrielei Szabo, cei 5 se afla la Bruxelles, unde s-au intalnit deja cu comisarul european cu atributii pentru sport, Tibor Navracsics, primind diplomele care le marcheaza onoranta calitate. Pentru ei, dar si pentru functia in sine.

In fine, vom mai vorbi despre editia din 2018 a Saptamanii Europene a Sportului, care este programata intre 23 si 30 septembrie (sa tinem seama ca initial perioada a fost prima saptamana a lunii septembrie, dar la o propunere a Romaniei, unde, ca si in alte tari, scolile incep mai tarziu, s-au schimbat lucrurile).

Sunt deja pregatite, de catre inimosii de la Federatia romana sportul pentru toti (FRST), care vor avea, ca si anii trecuti, aproape 2.000 de voluntari, multe actiuni, plecandu-se de la progresul inregistrat anul trecut, cand s-a dublat numarul de participanti fata de editia inaugurala. Pana atunci, miercuri sunt prevazute, din ce am aflat, la Bruxelles, comunicari ale bravilor nostri ambasadori, alaturi de alti mari sportivi si personalitati din alte domenii de impact public din alte tari care au avut sau vor avea aceasta calitate, de amasadori pentru tarile lor.

PS. Evident, Corina Cretu, comisarul roman la Uniunea Europeana nu putea rata ocazia si bucuria de a se intalni cu asemenea campioni din tara! Bucuria este, cum vedeti, reciproca!

Advertisements