Vox populi, vox dei: Simona Halep a inregistrat, cred, cel mai detasat vot exprimat vreodata pe site-ul WTA pentru alegerea celei mai bune jucatoare a lunii, primind pentru acest titlu onorific al lunii mai 87 la suta din sufragii, practic fara adversare, letona Jelena Ostapenko primind 9 la suta din voturi, iar ucraineanca Elina Svitolina doar 4 la suta.

Este o ierarhie care nu numai ca exprima valoarea constanta a romancei in cea mai tare luna a anului, cand, pe de o parte, in general jucatoarele ajung la forma de croaziera, dupa inceputul de sezon, dar inainte de starea de oboseala si oarecare lehamite a finalului, dar si pentru ca se aduna turneele puternice, un Premier Mandatory (la Madrid), un Premier (Roma) si mare parte dintr-un Mare Slem (Paris). Fara sa uitam Stuttgart, de la sfarsitul lunii aprilie, care a pregatit saltul formidabil, un turneu de valoare medie, cel putin in ce priveste premiile, care indica, intotdeauna, atractia competitiei.

Ei bine, la toate se adauga suprafata, zgura,pe care, pentru ca avem de-a face cu conditii de joc mai lente, deci cu schimburi lungi, trebuie sa muncesti din greu pentru fiecare punct. In aceste conditii, va reamintesc, Simona a cucerit un titlu, la Madrid, jucand doua finale, la Roma si Paris, fara sa uitam si semifinala de la Stuttgart, semnalul acestui mijloc de sezon exceptional, mai ales din punct de vedere al intaririi psihice pe care am evidentiat-o cu toate ocaziile.

Si numarul meciurilor castigate, 19, fata de doar 3 pierdute, pe zgura aduc proba unei luni mai cu totul deosebite, care a urcat-o pe Simona Halep pe locul 2 in ierarhia mondiala, dupa ce la un moment dat fluctuatiile clasamentului o dusesera pe… 8, dar si primul loc in Road to Singapore, cel care cuprinde rezultatele doar din 2017.

Cred ca merita sa vedem Top 15 al acestui clasament, cu precizarea ca in ultima saptamana Simona a urcat 3 locuri pentru a ajunge lidera, cu 3.480 puncte (si incasari din premii de 2.921.122 dolari, si acest indiciu este important, nu numai pentru ca exprima in inca o fel de criteriu rezultatele). Pe locul 2 spre Turneul Campioanelor, programat la sfarsitul sezonului la Singapore, se afla Katerina Pliskova – 3.287 puncte (1.932.911 dolari), urmata la randul ei de Elina Svitolina – 3.275 p (1.823.376 dolari), Jelena Ostapenko – 2.877 (2.665.472 dolari) si Caroline Wozniacki – 2.671 p (1.587.161 dolari).

De la inceputul anului, votul iubitorilor priceputi ai tenisului (ca de aia voteaza pe site-ul WTA, care, trebuie sa o spun cu naduf, de vreo luna a fost modificat, nemaifiind printre cele mai prietenoase, lucrurile s-au complicat aiurea) le-a desemnat pe Serena Williams (ianuarie), Elina Svitolina (februarie), Elena Vesnina (martie) si Laura Siegemund (aprilie).

Tot acum au fost votate si “Cea mai frumoasa lovitura a lunii mai”, castigatoarea fiind Venus Williams, pentru un schimb spectaculos din meciul cu Garbine Muguruza de la Roland Garros, precum si pentru “cel mai impresionant progres” si pentru “steaua in devenire”, in ambele fiind pe primul loc, firesc, castigatoarea de la Roland Garros, Jelena Ostapenko, marea surpriza.

Astept cu incredere votul pentru luna iulie, cea in care se disputa turneul de la Wimbledon. Nu-i zgura, dar Simona Halep a ajuns la valoarea si echilibrul sa joace excelent pe orice suprafata, veti vedea. Iunie este mai mult pentru odihna si ragaz, o cariera la asemenea nivel se construieste si astfel, asa ca bine ca a renuntat la Birmingham.

* PROGRAMUL TV, sambata, 17.06.2017:

10,00 Auto, Eurosport – 24 de ore de la Le Mans

12:00 Tenis, WTA • Digi 2 Turneul din ‘s-Hertogenbosch

15:00 Ciclism • Eurosport 2 Turul Sloveniei

17:00 Tenis, ATP • Eurosport Turneul din Stuttgart

19:00 Fotbal, CE U21 • Digi 1 Portugalia – Serbia

21:45 Fotbal, CE U21 • Digi 1 Spania – Macedonia

22:00 Fotbal, Baraj La Liga • Digi 3 Getafe – Huesca

Advertisements