* Curtea de Apel Bucuresti i-a achitat pe Mircea Sandu si pe Dumitru Dragomir in procesul penal intentat de Adrian Mititelu, obiectul dosarului fiind dezafilierea clubului Universitatea Craiova, infractiunile retinute in rechizitoriul procurorilor, dar si de prima instanta, Tribunalul Bucuresti, care daduse condamnare la 3 ani cu suspendare, acum anulata definitiv, fiind de abuz in serviciu si folosirea influentei etc.

In schimb, foarte important, instanta de apel, cea care da decizia finala, a pastrat sechestru asiguratoriu asupra bunurilor fostilor inculpati, Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, dar si ale Ligii profesioniste de fotbal si Federatiei romane de fotbal, astfel ca Adrian Mititelu poate actiona in continuare in civil, pentru recuperarea pagubelor.

Daca ma intrebati pe mine, eu nu cred ca Mititelu a vrut condamnarea la inchisoare a celor doi, asa ca hotararea de acum nu il afecteaza din cale afara, problema lui cea mai importanta fiind faptul ca a pierdut toti banii dati pe jucatori. Sau pe care i-ar fi putut incasa.

Or, cum principiul de drept este ca “penalul tine in loc civilul”, in acest moment, avand si o hotarare de lucru judecat, o decizie a Curtii de Apel in civil mai veche, privind existenta prejudiciului, acum poate cere linistit banii. Problema este, si asta banuiesc ca a socat completul Curtii de Apel Bucuresti, a fost cuantumul imens, sfertul acela de miliard de euro (mai precis 240 milioane), pasand, ca tot suntem la fotbal, decizia catre instanta civila.

Adevarul este ca trebuie stabilit care este modul de calcul pentru prejudiciul creat prin vanzarea jucatorilor: pretul pietei, cel obtinut, practic, pe respectivii jucatori sau cel din clauzele de reziliere. Ei bine, in prima instanta, Tribunalul Bucuresti nu a avut astfel de framantari, luand de bune aceste clauze, justificat, cred, pentru ca erau singurele sume oficiale, in documente inregistrate la organismele abilitate – contractele inscrise la LPF.

Astfel s-a ajuns la acea suma enorma, de 240 milioane de euro, adunand numerele din clauzele respective, adica pretul jucatorilor stabilit de cele doua parti, angajator si angajat! Probabil in civil se va ajunge la alt mod de calcul, probabil printr-o expertiza sau se va tine seama, in unele cazuri, de sumele de transfer efectiv obtinute pe jucatorii respectivi, ceea ce reprezinta date concrete.

In ciuda pavoazarii victoriei sau a sentimentului de usurare de care a fost cuprinsa toata suflarea fotbalistica, in frunte cu condamnatii amintiti, cred ca lucrurile pot continua. Oricum, cred ca urmatoarele organisme ale federatiei si ale LPF nu vor mai avea asemenea bufeuri de incalcare a drepturilor unor investitori (FRF ar face bine sa se uite mai atent si la jupuirea cluburilor de Liga 1 cu cei 5 la suta din drepturile tv), pentru ca s-ar putea sa plateasca. Cash!

* PROGRAMUL TV, vineri, 16.06.2017:
12:00 Tenis, WTA • Digi 2 Turneul din ‘s-Hertogenbosch
12:00 Tenis, ATP • Eurosport Turneul din Stuttgart
19,00 Fotbal, Digi 1 – Suedia-Anglia (CE tineret)
21,45 Fotbal, Digi 1 – Polonia-Slovacia (CE tineret)

 

Advertisements