Pentru ceea ce, speram cu totii, a fost ultimul meci al lui Christoph Daum pe banca tehnica a echipei de fotbal a Romaniei, putem spune ca, in sfarsit, i-a venit neamului mintea cea de pe urma, schimband masiv (jucatori, 4 in garnitura de start, 6, in meci), inclusiv deznodamantul – victorie cu 3-2 (1-2) in fata formatiei Chile, care a evoluat, trebuie spus din capul locului, in 10 jucatori o ora intreaga.

Mai mult decat faptul ca, obligat de situatie si fara presiunea rezultatului, Daum a facut si schimbari cu duiumul, protocolul neobisnuit permitand sa evolueze, practic, 2 garnituri ale aceleiasi echipe, cu forte improspatate continuu. Dar cum in meciurile oficiale nu se intampla la fel, nu stiu cui foloseste asemenea maniera de abordare a unei confruntari, totusi, inter-tari.

Cand s-a jucat, insa, de la egal la egal, adica in prima jumatate de ora, ne luasem de ganduri, pentru ca acesti chilieni de buzunar ne conduceau cu 2-0 rapid, goluri Vargas (min. 8) si Valencia (18).

Cu aceasta marja, care li s-o parut suficienta, mai ales ca venisera sa intalneasca sparring-partneri, in pregatirea Cupei Confederatiilor, chilienii au lasat-o mai moale, iar fundasul central Medel si-a dat in petic, a raspuns violent sicanelor parsive ale lui Florin Andone, fiind eliminat (33).

Cu golul, foarte frumos, al lui Bogdan Stancu (foto, sursa FRF), de la 20 m, din lovitura libera (min. 31), asa ca, dupa amintitele schimbari masive, Nicolae Stanciu a egalat in minutul 60, pentru ca Baluta sa debuteze cu gol in nationala, in minutul 83, aducand a 2-a victorie, din tot atatea intalniri, cu acelasi scor, din palmaresul direct, la 35 de ani dupa partida de la Santiago de Chile.

Si astfel se incheie o experienta nefericita, una peste alta, cea cu Daum-selectionar, postura inedita pentru tehnicianul german, desi are peste 60 de ani, dar ultimul meci poate avea meritul de a da o idee de ceea ce trebuie facut in continuare: sange proaspat, dar prin alcatuirea, asumata, a unui nucleu de fotbalisti tineri buni, nu experiente conjuncturale.

Oricum, minunatul public clujean, atat de blamat de cautatori de legaturi horoscopice si ghinioane astronomice, de tot rasul, s-a comportat admirabil, iar succesul, cu 3 goluri, cu aproape jumatate din cele date in partidele oficiale din calificarile mondiale (7 mari si late, dintre care 5 in poarta Armeniei, ramasa tot in 10, dar inca din debutul partidei), chiar obtinut in conditiile speciale amintite, au adus farama de bucurie dupa care tanjim de atata amar de vreme.

PS. Premiul pentru cel mai tampit titlu, in stilul rasuflat al sport.ro (canalul acela care da seriale vechi de zeci de ani, de la ProTV si, din cand in cand, balmajeste sport): “3 CHILE de speranta pentru Romania” (…).