* Fostul presedinte al Uniunii cicliste internationale intre 1991 si 2005, olandezul Hein Verbruggen, a incetat din viata la 75 de ani, “in noaptea de marti spre miercuri”, a declarat purtatorul de cuvant al Uniunii regale cicliste olandeze Kevin Leenheers, cauza fiind leucemia.

Membru al Comitetului International Olimpic in perioada de presedintie la UCI, dar si dupa aceea, in 2006-2008, semn ca scandalul Lance Armstrong nu l-a afectat in lumea buna a sportului mondial, cum s-a spus, mai ales pentru ca a luat masuri dure fata de american, scotandu-l pur si simplu din palmarese si, deci, din istoria oficiala a ciclismului, Verbruggen era specialist in marketing, cu studii solide la Universitatea din Nijenrode.

El a adus, ca manager, un sponsor extrem de puternic din anii ’70, Mars Chocolates, ceea ce l-a ajutat enorm sa sara multe etape, mai ales ca echipa pe care a sprijinit-o firma cuprindea nume precum De Vlaeminck sau Zoetemelk. Marele merit a fost ca a reunit federatiile amatoare cu cele profesioniste in interiorul UCI, in momentul acela, 1991, o forma cam fara fond, cu un singur birou, intr-un cartier nu prea luxos din Geneva.

Cu finalul de cariera ca presedinte lovita din plin de dopaj, mai ales dupa patrunderea EPO (cazul Pantani si pedepsirea acestuia s-au petrecut tot in timpul lui), a trebuit sa renunte, desi meritele nu-i pot fi niciun moment nici macar umbrite. Ceea ce a facut prin unificarea acestui sport, care, iata, acum, a cuprins la nivel profesionist in mai toate tarile lumii, ramane una dintre marile realizari ale unui mare om de sport!

* Boicotat ieri de firma de cablu la care sunt abonat si napadit de evenimente la nivel de nationale (handbal, fotbal, pe care abia am reusit sa le strecor dupa miezul noptii) v-am ramas dator, dragi iubitori ai ciclismului, cu situatia la zi in Turul Elvetiei.

Nici azi nu ma pot lungi, din cauza tristului eveniment de mai sus, dar trebuie sa va spun ca marti a castigat italianul Damiano Caruso (BMC), care a preluat tricoul de lider al clasamentului general, postura pe care o pastreaza si dupa etapa de miercuri, cand slovacul Peter Sagan (Bora) s-a impus in etapa a 5-a, o etapa de 222 km, intre Bex si Cevio, acoperiti de invingator in 5h15’50”. Vicorie la sprint, evident, in fata elvetianului Michel Albasini (Orica) si a italianului Matteo Trentin (Quick-Step), in acelasi timp.

La general, Damiano Caruso este urmat de olandezul Steve Kruijswijk (Lotto-Jumbo), la 16 secunde, si de italianul Dominico Pozzovivo (AG2R), la 25″. Joi, etapa a 6-a, Locarno-La Punt, lunga de 166,7 km.

Advertisements