Splendida cea mai scurta etapa a Criterium du Dauphine, cursa ciclista de mare traditie si valoare, castigata de danezul Jakob Fuglsang (Astana), dupa o saptamana perfecta, incheiata cu panasul succesului din ultima zi, dominator pana la uimirea tuturor, in lupta dreapta cu multi dintre cei care vor ridica pretentii la trofeul Turului Frantei, de luna viitoare.

De altfel, vedeti si in fotografia finalului etapei Albertville-Plateau de Solaison, Fulgsang a facut imediat dupa linia de sosire un gest pe care l-a explicat cateva minute mai tarziu, in prima declaratie: si-a rotit mana dreapta peste abdomen, ca si cum arata o stare de graviditate, asa afland ca sotia sa asteapta, in Luxemburg, un copil, care se va naste chiar in zilele debutului Marii Bucle!

Cu gandul unui cadou cu totul aparte pentru micut, adica tricoul galben din Dauphine, Jakob Fulgsang a strabatut toti acesti aproape 1000 de kilometri ai editiei a 69-a a Criteriului, castigand si o alta etapa de munte, dupa care, bine plasat, pe locul 3, si-a incercat puterile duminica, incununand o munca exemplara, in 3h26’20” pe 115 km.

Dupa danez, potopul, toata lumea buna ramolindu-se pe rand, parca eram la o cursa cu aditiune de puncte. Mai intai, pe Col de la Colombier, o catarare de referinta inclusiv in Turul Frantei, din Alpi, au urcat vartos, carati, Valverde si Aru, spaniolul a dus cat a dus, dar aproape imediat pe primele serpentine in ac de par spre Plateau de Solaison s-a curatat.

A venit randul lui Fabio Aru, apoi al lui Chris Froome sa ia fraiele, ajutat o buna bucata de vreme de un coechipier, nimeni altul decat fostul campion mondial, polonezul Kwiatkowski, dar cand a ramas singur a dat si el in primire in cativa kilomeri.

Fruntea cursei a fost preluata de irlandezul Daniel Martin, caruia i-a prins roata Fulgsang. Cei doi au facut, era evident, o intelegere, mai ales ca aflasera ca posesorul tricoului galben, australianul Richie Porte, da semne de slabiciune, au atacat si in curand pusesera intre ei si lider peste 1’30”.

Spre lauda lui, Porte nu cedat, a tras la greu, amenintand cu revenirea (venise aproape, sub un minut, de-ajuns pentru el, intrucat la general avea 1’01” fata de Froome si 1’15” de al treilea clasat in acel moment, Fuglsang), moment in care danezul isi da seama ca va trebui sa incerce singur totul. Il paraseste din 10-15 pedale vartoase pe Martin cu doar 7 kilometri inainte de sosire, marind constant avansul.

Sosire in forta, gestul amintit, Daniel Martin (Quick-Step) vine la 12″, locul 3, ultimul cu bonificatie de timp, revine sud-africanului Louis Meintjes (UAE), la 27″, iar Richie Porte, la capatul puterilor, reuseste sa treaca fix cu o intarziere de 1’15”.

Numai ca, beneficiind de acea bonificatie a castigatorului etapei, Jakob Fuglsang este invingatorul Criterium du Dauphine 2017, urmat… la 10″ de Richie Porte si la 1’32” de Daniel Martin.

Detinatorul trofeului, fost si anul acesta, pana in ultima zi, in cartile victoriei finale, pe locul doi pana duminica, britanicul Chris Froome (Sky) a coborat pe 4, la o secunda de podium, iar italianul Aru, liderul echipei danezului, Astana, pe 5, la alte 4 secunde!

Va spun eu, vom avea un Tur al Frantei de mare angajament, vorba prietenilor mei din Floreasca, iar ca sa merg si mai departe cu previziunile vom avea o revolta a locotenentilor, dublata de o schimbare masiva de generatii.

Oricum, frumos sezon in ciclismul de mare clasa!