* Dupa vreo 24 de ore de zbor, dar peste 35 pe ceas, din cauza fusului orar, cei 28 de rugbysti ai selectionatei Romaniei care va juca pe 10 iunie un meci-test cu Japonia au ajuns la locul faptei, Kumamoto, fiind primiti cu obisnuita politete nipona, cu accente calduroase, chiar, daca il citim pe capitanul Mihai Macovei, pe site-ul FRR.

Prezenta rugbyului romanesc, in turneu de vara, deocamdata, dar speram si in cel oficial din 2019, in tara care va gazdui Cupa Mondiala de peste 2 ani reprezinta, prin ea insasi, o apreciere a valorii. Pentru ca niponii stiu sa faca lucrurile temeinic, incep cu echipe cam de nivelul lor, adica din tarile emergente (ei sunt 10 mondial, noi 16), dupa care, sunt convins, anul viitor vor sari mai sus cu invitatiile.

Ca fac lucrurile cat se poate de serios avem dovezi nenumarate, una chiar de ultima ora, chiar luni anuntandu-se revenirea in tara a celei mai mari vedete nipone din rugby, Ayumu Goromaru, care a renuntat la contractul exceptional cu RC Toulon, ca sa joace din nou la Yamaha Jubilo.

Goromaru este una dinre marile vedete ale asiaticilor, cel mai important jucator la victoria istorica in fata Africii de Sud, la CM 2015, cand Japonia a stat in buza butului advers, daca va mai amintiti, vreo 10-15 minute, pana a marcat eseul succesului de rasunet!

* Francezul Arnaud Demare (FDJ) a castigat dupa un finis de mare sprinter, etapa a 2-a a Dauphine, intr-o sosire masiva la Arlanc, in timp ce norvegianul Alexander Kristoff, cam gras, nu mai are talie, nu a putut sa tina pasul, desi a fost scos excelent de Katiusa, iar locul 3 a revenit lui Nacer Bouhanni (Cofidis).

Tricoul galben ramane la belgianul Thomas De Gendt (Lotto Soudal), dus in trasura de echipa sa pe 171 km, urmat la 48″ de francezul Axel Domont (AG2R), al treilea fiind italianul Diego Ulissi (UAE), la 1’03”.

* Pare o chestie de-a lor, de-a arabilor, aceasta zavera dintre Qatar si alte tari din Golf sau din preajma, dar lucrurile incep sa fie foarte serioase, inclusiv in fotbal, unde clubul saudit Al-Ahly a anuntat ca a rupt contractul de sponsorizare cu Qatar Airways. Intelegerea era pana in 2020, iar rezilierea a fost comunicata cumva ciudat, prin Twitter.

Nu ca ne-ar pasa prea mult din punct de vedere sportiv de chestia asta, cu ruperea relatiilor, dar se vede inca o data ca incredintarea organizarii unei Cupe Mondiale din 2022 Qatarului, adica unei tari care nu are nicio treaba cu fotbalul, ba se mai afla si intr-o zona nesigura, da apa la moara, pe buna dreptate, celor care au criticat dur decizia FIFA. Chiar, cand se va ajunge la 48 de echipe la turneul final cui o mai incredinteaza?

* PROGRAM TV, marti, 6.06.2017:
03:00 Hochei, NHL • Dolce 1 Nashville Predators – Pitsburgh Penguins
15:00 Tenis • Eurosport – Turneul de la Roland Garros
16:00 Ciclism • Eurosport 2 Criteriul Dauphine

Advertisements