In acest week-end asist, nauc, la doua momente incredibile din sportul nostru – Campionatele internationale ale Romaniei la atletism, desfasurate sambata la Cluj-Napoca (evident, ca in alta parte nu prea mai avem arene demne in tara asta) si “lupta cea mare” pentru mentinerea in Liga I la fotbal.

Adica avem in fata starea reala a celor mai importante doua discipline sportive de la noi, mediocritatea absoluta la prima si brambureala regulamentara a celei de-a doua!

Sa incep cu atletismul, vorba aia, in ordinea numarului de pe tricou, ca fotbalul abia diseara se incheie. Cum spuneam, pe “Cluj-Arena” s-a disputat a 62-a editie a Internationalelor Romaniei la atletism, citesc rezultatele si ma crucesc: prabusirea este totala!

Las’ ca site-ul FRA, intr-o vreme cel mai bun, de departe, ca acuratete si promptitudine a datelor, rezultatelor si evenimentelor acestui sport, a devenit un mister, abia am reusit sa aflu clasamentele, dar sa vedem ce nenorocire a fost acolo in ce priveste rezultatele.

In primul rand, daca ne luam dupa clasamente, obtinute cu chiu-cu-vai cum am spus, nu inteleg de ce s-au numit “Internationale”, ca toate podiumurile sunt exclusiv romanesti. Apoi, daca iau doar “performantele” pentru care au fost instituite, in respectul marii traditii a acestui sport, trofee speciale, te cam iei cu mainile de cap.

Iata, Trofeul “Lia Manoliu”, pentru aruncarea discului feminin, a revenit Dimitrianei Surdu, cu 53,04 m (pe locul 2, Elena Asmarandei – 47,36 m, pe 3, Dana Voicu – 42,33 m). Pai performanta reusita de cea care da numele trofeului, realizata in 1972, adica acum 45 de ani, a fost de 62,06 m! Campioana olimpica arunca pe la debutul international ‘maruntisul asta’ cu care s-a obtinut in anul de gratie 2017 trofeul care ii poarta numele.

Dar ce spuneti de faptul ca intreaga competitie a purtat, a uzurpat, as spune, numele Iolandei Balas-Soter, iar proba care i-a adus 2 titluri olimpice, 14 recorduri mondiale a fost castigata anul acesta, de Ligia Damaris Grozav cu 1,78 m?!

Ca sa va dati seama de dezastru, nu merg prea departe, citez pur si simplu dintr-o scurta biografie, cu referire directa la acest rezultat:

“In 7 iunie 1958, Iolanda Balas redevine detinatoarea recordului mondial cu performanta de 1,78 m, iar in decurs de trei ani recordul mondial este depasit cu inca 13 cm, recordul mondial fiind ameliorat de 11 ori, pana la 1,91 m in 16 iulie 1961. Distanta intre Iolanda Balas si adversarele sale era foarte mare: cand ea a ajuns la 1,91 m, nicio alta atletã nu trecea de 1,78 m. Recordul sau a rezistat alti zece ani, pana cand introducerea stilului Fosbury a permis altor atlete sa-l depaseascã: austriaca Ilona Gusenbauer reuseste sa sara 1,92 m in 4 septembrie 1971 la Viena.”

Sa tinem seama de faptul ca stilul folosit de Ioli Balas era dubla foarfeca, ca elanul era pe zgura si se cadea in groapa cu nisip! Abia la marile concursuri se puneau niscaiva bureti, mai ales cand ploua si nisipul devenea de-a dreptul periculos.

Cum sa legi acest nume ilustru de asemenea dezinteres? Pentru ca, in primul rand, asta se observa, din lectura rezultatelor – un dezinteres total la noi fata de sportul olimpic nr. 1, mai mult, fata de matricea tuturor sporturilor. “Noroc” ca si-a plasat vremelnicul ministru al sportului un consilier in functia de presedinte…

Eeeei, si ca sa ne mai si distram ajungem la fotbal, tot in plina actualitate, adica in lupta pe viata si pe moarte in care sunt implicate Poli Timisoara, Concordia Chiajna si Pandurii Tg. Jiu, ca sa evite locul 7 in play-out (locul 8 este adjudecat de ASA Tg. Mures cu brio), care duce direct in Liga a II-a, dar si locul 6, de baraj.

Aici, cu barajul bascalia este maxima, pentru ca, potrivit ROAF la zi nu se stie cine va fi adversara in baraj. Nu o mai lungesc (ca oricum nu se modifica regulamentele, se asteapta deciziile de la TAS, cum ne-a spus, in marea lui intelepciune din varful buzisoarelor, presedintele FRF Razvan Burleanu), asa ca voi cita pur si simplu textele in vigoare:

“Regulamentul de organizare a activitatii fotbalistice (decembrie 2016)

Articolul 29 – Sistemul competitional

d) Jocurile de baraj (faza III). Echipa clasata pe locul 6 in play-out va disputa un joc de baraj tur-retur cu castigatoarea jocurilor dintre echipele clasate pe locul 2 în cele doua serii ale Ligii a 2-a. Jocurile de baraj intre echipele clasate pe locul 2 în cele doua serii ale Ligii a 2-a vor fi organizate de FRF iar jocurile de baraj intre castigatoare si ocupanta locului 6 in faza play-out vor fi organizate de LPF.”

Alo, va rog foarte mult, terminati cu “ba, ejnebun?!’. Luati si cititi ROAF-ul actualizat fix cand se terminase turul Ligii a II-a, disputat intr-o serie, este pe site-ul cat se poate de oficial al FRF, doua click-uri si sunteti dumiriti! Oricum, nu am citit ceva mai prost din punct de vedere al tehnicii legislative de cand sunt, asa ca…