* Dupa ce am trecut in a doua jumatate a anului, adica am intrat in iunie, iata ca se organizeaza si in tara noastra o cursa de sosea, editia a doua a Turului Bihorului, cursa pe etape din calendarul Euro Tour, cu participare pe masura premiilor, 8.580 euro in total.

Laudabila stradanie a oradenilor, care au facut din acest tur un veritabil eveniment, mobilizand aproape 40 de echipaje moto, o deschidere exemplara.

Turul Bihorului 2017 a programat vineri prima etapa, Oradea-Baile Felix-Oradea, 180 km, in care victoria a revenit unui rutier italian, Matteo Malucelli, de la Androni Sidermec, invingator la un sprint masiv in 4h26’52”, urmat de grecul Haralambos Kastratas si de rusul Ivan Balikin.

Evident, aceasta este si ordinea in clasamentul tricoului galben, cu precizarea stiuta, ca Malucelli conduce cu 4 secunde avans fata de grec si cu 6 fata de rus, gratie bonificatiilor.

Ca unul care am vazut rezumatul pe Digisport 3, cu sosirea in direct si secvente inregistrate de pe traseu, ceea ce va sfatuiesc si pe dvs sa faceti mai ales duminica, de la ora 15,30, maine fiind finala Ligii Campionilor la aceeasi ora, vezi programul tv de pe acest blog, remarc comentariul simpatic, la obiect si lipsit de emfaza al cronicarilor Victor Mihalcea si Catalin Carnu.

* Vineri am vazut, putin incredul, cea mai clara dovada de profesionalism in sport, si inca una care poate servi drept model. In turul 3 al turnelui de la Roland Garros, intr-un meci pe tabloul masculin, marele favorit Rafael Nadal, aflat in cautarea celui de-al 10-lea trofeu parizian, l-a invins cu 6-0, 6-1, 6-0 pe gruzinul Nikoloz Basilasvili, nr. 63 mondial.

Dar nu despre scor vreau sa va vorbesc, desi o asemenea diferenta nu cred ca s-a mai vazut vreodata la un asemenea nivel, in aceasta faza, ci despre un moment aparte. La scorul de 6-0, 6-1, 4-0, Nadal, nemultumit de tensiunea din racordaj a luat-o la fuga sa-si schimbe racheta. Era la primire, mingile erau, practic, noi, iar el simtea ca are nevoie de alta scula, cu alt racordaj. Fara comentarii…

* PROGRAMUL TV, sambata, 3.06.2017:
11,00 Tenis de masa, Digi 2 – Campionatul mondial
12,00 Tenis, Eurosport, Eurosport 2 – Roland Garros
13,30 Tenis de masa, Digi 3 – Campionatul mondial
16,15 Handbal masculin, Final4, Liga campionilor – Veszprem-PSG
19,00 Handbal masculin, Final4, Liga campionilor – Vardar-Barcelona
21,45 Fotbal, finala Ligii Campionilor, ProTV, Dolce 1 – Real-Juventus

PS. Aflu, deloc mirat, de altfel, ca la Turul Bihorului, singura competitie ciclista de sosea de pana acum in acest an, onor prezidentul asa-zisei Federatii romane de ciclism, numitul Novak Carol Eduard, nu a catadicsit sa vina! Cu ce s-o ocupa, ca doar nu o fi napadit pana la blocare de incropeala care uzurpeaza numele de Academie de la Ciuc.

Apropo, chiar vreau sa scriu de folosirea abuziva, dolosiva si, la urma-urmei, nesimtita a unor cuvinte importante, precum Olimpiada, Academie, pentru etichetarea unor maruntisuri de doi lei.