Cand Juventus Torino si Real Madrid se vor alinia pentru finala Ligii campionilor la fotbal, sambata seara, la Cardiff, vom vedea clar ca avem de-a face cu o confruntare intre cea mai buna aparare posila si forta, pana acum irezistibila a atacului.

Datele sunt dincolo de orice dubiu: campioana italiana a primit 3 goluri in ultimele 12 meciuri disputate, in timp ce Real Madrid a inscris in 64 de meciuri consecutive, in toate competitiile, doborand recordul european in materie, detinut de Bayern Munchen, cu 61 de partide la rand cu gol marcat.

De la acel 0-0 cu Manchester City din semifinalele-tur, in sezonul trecut, Real nu a ratat niciun meci fara sa scuture plasa portii adverse, iar titlul din La Liga l-a cucerit cu cel mai bun atac din istorie, 105 goluri in total. Cel mai adesea, antrenorul Zinedine Zidane a folosit schema super-ofensiva 4-4-2, iar singura lui problema este daca il va putea folosi pe galezul Gareth Bale in orasul natal sau va trebui sa-l alinieze tot pe Isco, jucator aflat, si el, in mare forma.

Continuand comparatia atac-aparare, Juventus Torino nu a primit in intregul campionat din Serie A, pe care l-a dominat copios din nou, decat 27 de goluri, o reduta condusa de Gianluigi Buffon, completata stralucit de Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci si Andrea Barzagli, care pare impenetrabila.

Iar in acest moment ajungem la marele duel personal din acest exceptional duel colectiv: cel pentru “Balonul de Aur” dintre Gianluigi Buffon si Cristiano Ronaldo. Pentru ca daca “Balonul de Aur” 2017 nu va fi nici Lionel Messi, eliminat inca din sferturi in Liga campionilor, nici Cristiano Ronaldo, finalist pentru al doilea sezon consecutiv ce va fi? Un veritabil cutremur, eveniment inedit pentru ultimul deceniu, in care cei doi super-atacanti au batut toate recordurile.

Logic, Ronaldo, campion al Spaniei si finalist al LC, este candidat pentru un al 5-lea “Balon de Aur”, dupa cele din 2008, 2013, 2014 si 2016. Pe de alta parte ‘Gigi’ Buffon este in continuare exceptional intre buturi, in pofida celor 39 de ani. Emblematicul portar al lui Juventus a cucerit deja o Cupa Mondiala, in 2006, dar niciodata o Liga a campionilor.

Finalist in 2003 si 2015, el va fi cel mai bun avocat pentru cauza proprie, in caz de victorie in finala de sambata, in cursa pentru prestigiosul trofeu decernat de “France-Football”, atribuit o singura data in istoria de 6 decenii unui portar, rusul Lev Iasin, in 1963. Iar daca Buffon pareaza cateva actiuni ale lui CR7…

In fine, un element de care trebuie tinut seama, desi nu ne face, niciunuia, nicio placere: Cardiff este un oras sub maxima supraveghere, la mai putin de 2 saptamani de la atentatul din Manchester, dar mai ales in conditiile prezentei a peste 200.000 de vizitatori pentru finala.

“Va fi cea mai mare operatiune de securitate de la intalnirea la nivel inalt a NATO”, din 2014, a precizat un oficial al South Wales Police. Circa 1.500 de politisti, din Tara Galilor, dar carora li se vor alatura ca intariri din intregul Regat Unit. Centrul orasului va fi securizat de 6.000 de persoane, iar deplasarile pe raul Taff, care curge pe langa Millennium Stadium, vor fi restrictionate.

Ca sa inchei, iata, acoperisul Milleninium Stadium va fi inchis in timpul celor doua antrenamente de vineri, ca si in timpul meciului de sambata seara, pentru prima oara in istoria unei finale a Ligii campionilor, dupa cum a precizat federatia galeza,care a adaugat ca orasul Cardiff a pus la dispozitie o aplicatie pentru smartphones “EVAC Cardiff”, destinat pentru a transmite indicatii sigure in caz “de incident major, in special un act de terorism”. Vor fi, de asemenea, folosite unitati de recunoastere faciala, in masini speciale, cu personal specializat, plasate “in locuri strategice”.

Pai ce sa mai spunem? “The show must go one!”…