Olandezul Tom Dumoulin este invingatorul absolut meritat al Giro d’Italia cu numarul 100, un succes pe care l-am prevazut, daca imi permiteti o mica aroganta, inca de la mijlocul cursei roz, demonstrase nu numai cunoscutele calitati de contratimpist, ci si de catarator, impunandu-se si pe Oropa, pe Montagna Pantani, pecetea definitiva a “scalatorilor” de cea mai buna rasa.

Cu doua victorii de etapa, prezent, practic fara echipa, in toate actiunile importante, cu 10 zile in tricoul roz al liderului, a 10-a, duminica, fiind si cea mai importanta, Tom Dumoulin (Sunweb) nu a uzurpat nicio faramitura din Trofeo Senza Fine, superbul trofeu de 9,5 kg si 53 cm inaltime, reprezentand dorinta omului spre perfectiune, acel Excelsior care face lumea sa mearga inainte.

Menit, de el insusi, dar si de familie, unei cariere de medic in adolescenta, omul nostru din Maastricht a ales la 18 ani bicicleta, devenind unul dintre cei mai admirati rutieri, pentru eleganta stilului, statura si figura de actor de cinema, la cei 1,86 m si 71 kg, intr-un pluton in care incepusem sa ne obisnuim cu aratarile stranii, ca si cum ciclismul ar fi destinat doar structurilor aparte, nemancatilor, cu figuri ascetice sau, pentru sprinteri, “magaziilor” cu picioare de halterofili si umeri de culturisti.

In mod doar aparent bizar, superioritatea olandezului a fost relevata de o intamplare cu totul neobisnuita: in prima etapa a ultimei saptamani de cursa, un deranjament stomacal, chiar la poalele unei catarari de 20 km, extrem de dura, l-a lasat singur-singurel la aproape 2 minute de marii favoriti ai cursei.

S-a dezbracat, fara sa intre in panica, s-a supus nevoilor neprevazute, apoi a urcat din nou pe bicicleta, a strans din dinti, a prins plutonul fruntasilor, apoi timp de trei zile, tot parasit de coechipieri, a tinut aproape, pentru a deveni, in ultima zi, in etapa a 21-a, dupa 3 saptamani de cursa si 3.612 km primul rutier din Giro care castiga la final venind de pe locul 4, pe care se afla inaintea ultimei etape!

Dupa el, la doar 31″ in clasamentul final s-a situat marele favorit al hartiei, columbianul Nairo Quintana (Movistar), iar pe 3, la 40″, marele favorit al gazdelor, italianul Vincenzo Nibali (Bahrain Merida).

Etapa a 21-a, de duminica, sa nu uitam si acest gest onest fata de un rutier care alearga de multa vreme dupa un asemenea succes (de altfel, Giro-100 a fost unul al victoriilor in premiera), Monza-Milano (contratimp individual, 29,3 km), a fost castigata de olandezul Jos van Emden (Lotto Jumbo), urmat de Dumoulin, la 15″, iar pe trei s-a situat italianul Manuel Quinziato (BMC), la 27″.

Marele premiu al muntilor, tricoul albastru pentru cel mai bun catarator a fost cucerit de spaniolul Mikel Landa (Sky), tricoul ciclamen, pe puncte, a revenit columbianului Fernando Gaviria (Quick-Step), iar tricoul alb, pentru cel mai bun tanar sub 25 de ani a intrat, tot in ultima etapa, in posesia luxemburghezului Bob Jungels (Quick-Step), care a terminat pe locul 8 la general.

Iata clasamentul primilor 10 in, probabil, cel mai echilibrat Giro din istorie, cu primii 7 ciclisti cuprinsi in mai putin de 4 minute:
1. Tom Dumoulin (Olanda / Sunweb) 90:34:54′
2. Nairo Quintana (Columbia / Movistar) +31′
3. Vincenzo Nibali (Italia / Bahrain) +40′
4. Thibaut Pinot (Franta / FDJ) +1:17′
5. Ilnur Zakarin (Rusia / Katiusa) +1:56′
6. Domenico Pozzovivo (Italia / AG2R) +3:11′
7. Bauke Mollema (Olanda / Trek) +3:41′
8. Bob Jungels (Luxemburg / Quick-Step) +7:04′
9. Adam Yates (Marea Britanie / Orica) +8:10′
10. Davide Formolo (Italia / Cannondale) +15:17′