Cea mai nebuna editie a Giro d’Italia, din cele 100, sa nu uitam, este in preajma ultimei etape, cu o ierarhie finala incredibila: primii 6 ciclisti din clasamentul general in doar 1-2 minute! Iar printre acestia, cu sanse uriase de a urca pe podium, francezul Thibaut Pinot (FDJ), invingator sambata in penultima etapa, a 20-a, incheiata pe Platoul de la Asiego, in fata Osuarului care adaposteste 23.000 de martiri ai Marelui Razboi, dintre care jumatate necunoscuti nici acum, dupa 100 de ani!

Ce-i drept, etapa dintre Pordenone si Asiago (190 km) si-a tinut din plin promisiunile, dar si pronosticurile, facute de fostul purtator al tricoului roz, olandezul Tom Dumoulin (Sunweb), care vedea in Thibaut Pinot un pericol iminent, pentru ca este un catarator mai mult decat decent, dar si un contratimpist de soi.

Si iata, de 3 zile, de cand Dumoulin si-a atras, la sinceritate, fulgerele altor ciclisti, dar si ale comentatorilor de studio, francezul confirma, sapand adanc la treptele podiumului, pe care va urca, duminica, in contratimpul de la Monza-Milano, in cei aproape 30 km fiind sensibil mai bun decat Nibali si, mai ales, actualul tricou roz, Quintana.

Etapa, cum spuneam, un spectacol superb, s-a incheiat cu un mic grup de favoriti desprinsi, Pinot impunandu-se la sprint, in 4h57’58”, urmat de kazahul Ilnur Zakarin (Katiusa), italienii Vincenzo Nibali (Bahrain) si Domenico Pozzovivo (AG2R), precum si Nairo Quintana (Movistar), la 15″ venind al doilea grup de favoriti, cu Tom Dumoulin si luxemburghezul Bob Jungels (Quick-Step), cel din urma vizand ultimul tricou distinctiv care se mai afla in disputa, pe langa cel roz, evident, tricoul alb al celui mai bun tanar sub 25 de ani. Pe care are cu prisosinta calitatile de contratimpist sa-l ia maine de pe umerii britanicului Adam Yates (Orica).

Fata de situatia din clasamentul actual, pe care il voi reproduce pana la locul 10, pentru ca inclusiv Zakarin poate urca, pronosticurile inclina spre un podium cu Tom Dumoulin in frunte, urmat insa (spre deosebire de cotele date de casa de pariuri, cu columbianul pe 2) de Pinot si Nibali sau Zakarin, astfel ca s-ar putea sa nu avem la dusul cu sampanie chiar pe cei mai mari 2 favoriti…

Asadar, iata Top 10 inaintea ultimei etape, a 21-a, de duminica contratimp individual intre circuitul auto-moto de la Monza si Milano (29,3 km):
1. Nairo Quintana (Columbia / Movistar) 90:00:38′
2. Vincenzo Nibali (Italia / Bahrain) +39′
3. Thibaut Pinot (Franta / FDJ) +43′
4. Tom Dumoulin (Olanda / Sunweb) +53′
5. Ilnur Zakarin (Rusia / Katiusa) +1:15′
6. Domenico Pozzovivo (Italia / AG2R) +1:30′
7. Bauke Mollema (Olanda / Trek) +3:03′
8. Adam Yates (Marea Britanie / Orica) +6:50′
9. Bob Jungels (Luxemburg / Quick-Step) +7:18′
10. Davide Formolo (Italia / Cannondale) +12:55′