Lasat liber de o echipa prea dominatoare pana mai an, Mikel Landa, tricou albastru al celui mai bun catarator in acest Giro, si-a adjudecat si etapa a 19-a, la Piancavallo, succes meritat, care salveaza Turul Italiei pentru gruparea britanica.

Dar evenimentele zilei sunt mult mai multe si cu bataie ceva mai lunga: columbianul Nairo Quintana a preluat tricoul roz, dar niciodata nu a fost mai inghesuiala in fata, pentru ca olandezul Tom Dumoulin , fostul lider, este la doar 38″ distanta, alt mare favorit, italianul Vincenzo Nibali  la doar 43″, iar francezul Thibaut Pinot, si el in carti, ba favorizat, ca si Dumoulin, de contratimpul ultimei zile, duminica, la numai 53″.

Suparati foc pe declaratiile de joi ale lui Dumoulin, care le-a reprosat ca nu au colaborat pentru a prinde evadatii, vineri, aproape imediat dupa startul de la Innichen, Nibali si Quintana, ajutat de echipe mai bine structurate, in special sud-americanul, au inceput sa-i dea atacuri liderului olandez, hartuindu-l tot timpul.

In cele din urma, de aceasta lupta intre ocupantii podiumului a profitat Mikel Landa, invingator la Piancavallo, dupa 191 km, in 4h53′, urmat la 1’49” de portughezul Rui Costa (UAE Emirates Team) si la 1’54” de ubicuul francez Pierre Rolland (Cannondale).

Unul dintre marii beneficiari ai etapei, ca si in cea de ieri, Pinot a sosit la 8’09”, departe, dar in fata principalilor adversari, carora le-a luat 12″, importante in perspectiva continuarii cursei.

Si uite asa am ajuns la o situatie nemaintalnita: cu doar 2 etape inainte de final, una de munte inalt, alta de contratimp, avem primii 4 din clasamentul general grupati intr-un minut, iar primii 6 intr-un minut si jumatate! Adica, mai nimic, dupa peste 3.000 km si 3 saptamani de cursa!

Ca sa va faceti o idee cat de echilibrat a fost acest Giro d’Italia centenar, iata clasamentul primilor 6, cu un echilibru incredibil:
1. Nairo Quintana (Columbia / Movistar) 85:02:40′
2. Tom Dumoulin (Olanda / Sunweb) +38′
3. Vincenzo Nibali (Italia / Bahrain) +43′
4. Thibaut Pinot (Franta / FDJ) +53′
5. Ilnur Zakarin (Rusia / Katiusa) +1:21′
6. Domenico Pozzovivo (Italia / AG2R) +1:30′

Si iata si ultimele doua probe de foc ale editiei: sambata, etapa a 20-a: Pordenone-Asiago, 190 km: cu o zi inaintea sosirii finale, muntele nu si-a spus ultimul cuvant, debutul acestei etape fiind plat, dar finalul dificil, cu ascesiunea Muntelui Grappa, care precede ultima catarare spre Asiago; duminica: etapa a 21-a: Monza (autodrom)-Milano, 29,3 km (contratimp individual).

Asadar, Giro se va incheia cu un contratimp, dupa o saptamana de munte cei aproape 30 kilometri dintre circuitul de la Monza si centrul Milanului putand inca rasturna sau intari pozitiile in clasamentul final. A 75-a sosire finala la Milano, patria ziarului fondator si organizator, La Gazzetta dello Sport.