Unul dintre marii atacanti ai plutonului de varf, francezul Pierre Rolland (Cannondale), aflat in mai toate caraturile actualei editii a Giro d’Italia 2017, a fost rasplatit miercuri cu o victorie, castigand, in sfarsit, a 17-a etapa, distantat fata de primul grup, dupa ce a strabatut cei 219 km ai zilei in 5h42’56”, in timp ce marele beneficiar al zilei a fost purtatorul tricoului roz, olandezul Tom Dumoulin (Sunweb), care nu a suferit nicio dauna dupa intamplarea stranie de marti.

De altfel, pe de o parte Pierre Rolland a fost si initiatorul primei evadari a zilei, ca de obicei, un grup de 3 rutieri, cu aceeasi parteneri curajosi, rusul Brutt si slovenul Mohoric, cei trei au luat avans vreo 7 minute fata de un pluton de vreo 40 de urmaritori, dupa care francezul de la echipa americana s-a lasat pe spate, s-a odihnit putin, revenind cu primii atacanti din aceasta avangarda.

In cele din urma, cu o putere de recuperare in efort mediu exceptionala, Roland a dat lovitura cu vreo 5 km inainte de sosirea de la Canazei, trecand linia de sosire singur-singurel, dupa un ultim splendid efort. Primii dintre ciclistii aflati pe fata cursei au venit la 24 secunde , in frunte cu portughezul Rui Costa.

In spate, Tom Dumoulin, liderul, scapat marti cu bunul cel mai de pret, tricoul roz, ca prin minune, dupa o criza stomacala, a gestionat ziua de miercuri de o maniera inteligenta. Cu o echipa modesta, dupa ce si a si pierdut coechipieri puternici, nevoiti sa abandoneze, Sunweb a ales sa tina pentru primii 150 km capul urmaririi, dar nu din cale afara, intrucat intre cei evadati nu se afla niciun pericol pentru ei.

La un moment dat, insa, aceasta tactica a dat roadele cele asteptate, pentru ca, ajungandu-se la un avans de peste 13 minute, erau puse in pericol alte tricouri distinctive, cel alb, al luxemburghezului Bob Jungels, asa ca au trecut la treaba si Quick Step, dar si alte echipe, pentru a mai limita daunele.

In clasamentul general, evident, lucrurile au ramas ca ieri: conduce Tom Dumoulin, urmat la 31 de secunde de columbianul Nairo Quintana (Movistar) si la 1’12” de italianul Vincenzo Nibali (Bahrain). Operatiune reusita pentru olandez, asadar, in asteptarea ultimelor 4 etape, dintre care cea de maine poate fi decisiva. Scapa cine poate, judecati si dvs prezentarea obisnuita.

Asadar, joi se disputa etapa a 18-a: Moena-Ortisei, 137 km; etapa este scurta, dar extrem de dificila, cu 4 varfuri in Dolomiti (Pordoi, cu punctul de trecere la 2.240 m, dupa 1.000 m diferenta de nivel de la poale, Valparola Gardena si Pinei), cu o sosire de asemenea [precedata din scurt de o catarare, cu o panta lunga cat o zi de post in ziua a 20-a a Giro, 9,3 km, cu panta medie de 6,8 la suta, in Turul Frantei ar fi fost de categoria speciala.

Advertisements