* Una dintre figurile de legenda ale rugby-ului romanesc, Viorel Morariu, ne-a parasit marti dimineata, la 85 de ani, lasandu-ne o amintire de nesters alaturi de un palmares inegalabil. Actualul presedinte de onoare al FRR, fost membru in International Board, tatal lui Octavian Morariu, membru al CIO si presedinte al Rugby Europe, a jucat timp 14 ani in nationala Romaniei, in care a debutat la doar 20 de ani.

Din cele 37 de meciuri in culorile nationale (performanta exceptionala intr-o perioada, 1950 si 1964 se disputau doar cateva jocuri pe an), dintre care in 14 a fost capitan, cu o singura infrangere in aceasta calitate, reusita unica in lume! Inginer de cai ferate, flankerul ubicuu a evoluat la o singura echipa, Grivita Rosie, Parcul copilului fiind leaganul rugby-ului romanesc.

In perioada in care a fost capitan al nationalei, 4 ani consecutiv a fost neinvins in meciurile cu eterna rivala, Franta, acel succes cu 11-5 din 1960 fiind startul celei mai bune perioade din istoria acestui sport la noi.

A cucerit si Cupa Campionilor Europeni, competitie la care participau pe atunci toate echipele de club de pe continent, Grivita Rosie invingand, in 1964, cu 10-0, formatia franceza Stade Montois. Un monument al sportului romanesc, o pierdere grea, dar o mostenire pilduitoare, un om care a lasat ceva temeinic in urma lui.

* Ghinionul reprezentat de regulamentul care obliga organizatorii sa alcatuiasca tablourilor principale la turneele de Mare Slem cu mult timp inainte a facut ca Marius Copil sa fie primul sub linie la Roland Garros, pentru ca in acel moment era pe 109. Aradeanul se va revansa insa la Wimbledon, cand conteaza ca numar 93 ATP, deci direct pe tablou.

Acum, insa, este obligat sa joace calificari la Paris, din postura de nr. 1 al acestui turneu dinaintea turneului, mergand mai departe, dupa ce la debut l-a eliminat cu 6-0, 4-6, 6-2 pe canadianul Denis Shapovalov, urmand sa se confrunte in turul secund al preliminariilor cu belarusul Ilia Ivaska (nr. 199 ATP), de care a dispus, va amintiti, la Minsk, in Cupa Davis, cu 7-5, 6-4, 6-1.

Sper ca va trece peste frustrarea, inca manifesta in meciul cu Shapovalov, punandu-si in valoare teribila lovitura de serviciu, constant peste 200 km/h.

* La Geneva se disputa turneul ATP Eric Sturdza Bank (da, este membru al marii familii romanesti, Dimitrie Sturdza, seniorul, fiind chiar jucator de Cupa Davis in echipa Elvetiei), in proba de dublu participand si perechea Horia Tecau/Jean-Julien Rojer, care s-a calificat in sferturile de finala, dupa 7-6 (5), 7-6 (3) cu olandezii Wesley Koolhof/Matwe Middelkoop.

De altfel, perechea Tecau/Rojer este favorita nr. 1 a turneului de 482.060 euro

* PROGRAMUL TV, miercuri, 24.05.2017:
11,00 Tenis, Eurosport, Eurosport 2 – Turneul de la Roland Garros (calificari)
12,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la Strasbourg
14,00 Ciclism, Eurosport – Turul Italiei
15:30 Fotbal, Liga 2 • Dolce 1 Luceafarul Oradea – Mioveni
18:00 Fotbal, Liga 1 • Digi 1, Dolce 1, Look ASA Tg. Mures – FC Voluntari
21:45 Fotbal, Finala Europa League • Dolce 1, Pro TV Ajax Amsterdam – Manchester United

Advertisements