Scena incredibila cu 32 de kilometri inainte de sosire: tricoul roz, olandezul Tom Dumoulin, aflat “la caldurica” in plutonul fruntas, se da jos de pe bicicleta, isi scoate casca si tricoul, apoi chilotii si… rezolva o problema fiziologica, o pantecaraie, ce sa ne mai ascunde dupa cuvinte, iar milioanele de telespectatori din 194 de tari, banuiesc, raman in asteptarea unui deznodamant al etapei a 16-a a Giro d’Italia, “etapa-regina”, cu 2 treceri peste Stelvio, cu Cima Coppi, Acoperisul Turului la 2.758 m, si Mortirolo!

Dupa care, Dumoulin pleaca intr-o cavalcada demna de analele ciclismului, de unul singur sa prinda favoritii care luasera, la un moment dat, peste 1 minut si jumatate avans, o proba de mare campion. Noi am oscilat intre uimire, amuzament, tulburare, neincredere, revolta, (“cum, domne, sa pierzi munca de 3 saptamani si 3.500 km pentru o pantecaraie?”), dar finalul a fost de bucurie, pur si simplu, pentru ca, singur cu muschii si inima lui, cu o vointa demna de marii tenori ai soselei olandezul si-a pastrat tricoul roz!

In cele din urma a venit si mult asteptata victorie italiana, iata, dupa 16 etape in aceasta editie, Vincenzo Nibali (Bahrain) conretizand atat ghinionul liderului cursei, cat si certele sale calitati de coborator. Cum de patania descrisa in primele randuri a beneficiat si Nairo Quintana, la varful clasamentului general asistam la o grupare a fruntasilor turului care face ca ultimele 5 zile sa fie urmarite cu sufletul la gura, poate mai multa ca oricand. Normal, o data e centenarul cursei…

“Rechinul din Messina” a parcurs cei 222 km dintre Rovetta si Bormio, cu o scurta trecere prin Elvetia, pentru a aborda Stelvio de pe doua versante, in 6h24’22”, urmat in acelasi timp de spaniolul Mikel Landa (Sky), invingator pe Stelvio si la ducere si la intoarcere, a doua oara pe un traseu mai scurt, al treilea a sosit, la 12 secunde, Nairo Quintana, ceilalti venind insirati ca mergelele, rare, pe ata, in timp ce Tom Dumoulin, complet epuizat, cu crampe (a facut un contratimp individual, in catarare, de o ora!), a dat ‘doar’ putin peste 2 minute, dar suficient sa mai pastreze un pumn de secunde avans in clasamentul general.

Pana la aceasta patanie fara precedent, care, insa, dupa parerea mea, daca problemele stomacale ale lui Dumoulin sunt rezolvate, ar putea sa nu conteze la final, cand, in ultima etapa, olandezul este beneficiarul unui contratimp, specialitatea casei, am asistat la un gest de mare sportivitate: pe Mortirolo, o catarare de legenda a Giro din toate timpurile, dotata anul acesta cu premiul “Salita Scarponi”, in memoria marelui disparut, a castigat cel mai bun prieten si coechipier al celui comemorat, spaniolul Leo Sanchez (Astana), tricoul albastru, un alt spaniol, Omar Fraile, necontestand acest succes in varful muntelui. Drept pentru care a pierdut tricoul de sef al cataratorilor…

In clasamentul tricoului roz, asa cum spuneam, Tom Dumoulin conduce, fiind urmat de Quintana (Movistar), la 31 secunde, in timp ce pe locul 3 a urcat Vincenzo Nibali, aflat acum la 1’12”, in timp ce francezul Thibaut Pinot (FDJ) a cazut pe 4, la 2’38”.

Miercuri, etapa a 17-a, dintre Tirano si Canazei, are 3 catarari de dificultate medie, fiind o zi in care marea intrebare nu este cine castiga, ci daca Tom Dumoulin va recupera eforturile supraomenesti de astazi. Pentru ca joi avem din nou o proba de foc.

FOTO (sursa Twitter): Dumoulin, epuizat, la sosire, nu mai pare interesat de nimic, nici daca mai are tricoul roz, nici cine a castigat, parca vrea doar sa ajunga, o data, la hotel, in Bormio

Advertisements