Este clar, plutonul celor alesi s-a imbogatit cu un nume, columbianul Fernando Gaviria (Quick-Step), care a obtinut vineri a 4-a victorie de etapa in Turul ciclist al Italiei, record absolut, devenind primul rutier din istorie care reuseste un asemenea debut intr-un mare tur, la doar 22 de ani!

Iar dupa antecedentele lui pe pista, va reamintesc, este dublu campion mondial la omnium, adica proba completa de pe velodrom, un fel de poliatlon din atletism, Gaviria are toate datele sa progreseze si in alte specialitati ale soselei (contratimp, de pilda, iar faptul ca este columbian l-ar putea recomanda drept un catarator cel putin decent). Oricum, tricoul ciclamen, al clasamentului pe puncte, este adjudecat, singurul lucru care, cred, mai trebuie facut este sa-l duca pana la Milano. Adica sa nu se intample un accident care sa-l sileasca sa abandoneze.

Aceasta a 13-a etapa, dintre Reggio Emilia si Tortona (167 km) a fost cam ultima favorabila sprinterilor, iar alura de 44 km/h, in pofida vantului lateral, “de morcov”, cum se spune in caravana romaneasca, dovedeste ca s-a alergat cu nadejde. A fost o singura actiune de atac, obisnuita caratura din start, in care au participat italianul Albanese, rusul Brutt si slovenul Mohoric (in foto, surprinsi parca prin gaura cheii…), lunga de 145 km, dar niciodata periculoasa.

Finalul, insa, a facut toti banii, cu o sosire tehnica, in care un viraj la stanga cu numai 400 m inainte de linia mult ravnita a zburatacit toate “trenuletele”. Astfel, argentinianul Maximilian Richeze, excelentul lansator al lui Gaviria, s-a pomenit, fara sa stie, cu alt rutier in roata, culmea un concurent al coechipierului sau, australianul Ewan, si-a luat seama, uitandu-se disperat dupa columbian.

Gaviria, insa, a demonstrat ca in acest Giro nu are rival, Dupa ce s-a dumirit ce si cum, a apasat vartos in pedale, s-a strecurat pe dreapta, desprinzandu-se decisiv pe ultimii 10 m, cu timpul de 3h47’44”, urmat de irlandezul Sam Bennett, de la Bora, si belgianul Jasper Stuyven (Trek). A 4-a victorie din 6 sanse pentru sprinteri, mai vreti ceva?

Si, iata, tot vineri, s-a batut si recordul, negativ, de 12 etape consecutive in aceeasi editie, dupa 2010, ajungandu-se la 13 incercari ratate de ciclistii italieni, in continuare in cautarea unui succes. Probabil administratorii Twitter-ului cursei (de unde mai iau informatii, cand nu vad imagini la televizor) au simtit nevoia sa reaminteasca vremurile glorioase, aniversate astazi, 19 mai.

Astfel, pe 19 mai 2003, marele sprinter italian Mario Cipollini stabilea recordul absolut de victorii de etapa in Giro, cu al 42-lea succes, iar in aceeasi si acelasi an un alt italian, Stefano Gavazzi, castigator al Giro in 2000, imbraca pentru ultima oara tricoul roz.

In clasamentul general actual, conduce in continuare olandezul Tom Dumoulin (Sunweb), urmat de columbianul Nairo Quintana (Movistar), la 2’23” si de olandezul Bauke Mollema (Trek), la 2’34”.

Sambata avem o zi cu totul speciala, pe care o vom marca inca din aceasta noapte: Giro-100 pleaca in etapa a 14-a din Castellania, oraselul in care s-a nascut Il Campionissimo, Fausto Coppi, pentru a ajunge dupa 131 km la Oropa, cu sosirea dupa o catarare de 11,8 km cu inclinatie medie de 6,2 la suta, unde, in 1999, italianul Marco Pantani, Il Pirata, a reusit revenirea sa incredibila, care i-a adus victoria finala in acel Giro de neuitat.

Voi prefata aceasta zi cu o pagina de istorie din cartea lui Ilie Goga, “Il Campionissimo, Fausto Coppi”, model de gazetarie sportiva, de cultura si talent literar.

Advertisements