Nici nu stiu cu ce sa incep: cu pedeapsa ceruta de procurori in procesul de la Curtea de Apel in cazul dezafilierii Universitatii Craiova, adica pentru inculpatii Dragomir Dumitru si Sandu Mircea cate 14 ani de inchisoare sau despre despagubirile civile cerute de Adrian Mititelu, confirmata in fond, in suma de 1.084.592.000 lei (aproximativ 240 milioane euro)!?

Curtea de Apel, ultima instanta in sistemul nostru de drept cu 2 grade de jurisdictie, in vigoare acum, dupa ce in 2010 s-a renuntat la 3 grade, a ramas in pronuntare, decizia fiind, deci, definitiva, pe 31 mai.

Va reamintesc ca in fond, la Tribunalul Bucuresti, cei doi au fost condamnati la cate 3 ani cu suspendare, dar partea civila mi se pare mult mai importanta in acea decizie, suma de mai sus, platibila in solidar de inculpati, precum si de FRF si LPF, despagubirile fiind stabilite de instanta de fond in beneficiul SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA. Adica Mititelu.

Nu am putut asista la proces, dar din relatarile de presa am vazut ca in “ultimul cuvant” cei doi inculpati au avut interventii care tin mai mult de “comunicare”, lucruri care nu au nicio legatura cu speta.

Unul a spus ca a albit in 15 ani, ca a trait cu frica, nu a dormit bine noaptea, temandu-se pentru libertatea lui, iar celalalt ca a jucat fotbal in divizia A, peste 400 de meciuri, a marcat peste 200 de goluri, lucruri care nu se afla, cum se spune, “in chestiune”, ca si cum ar fi cerut clementa, cand de fapt trebuiau sa aduca ultimele argumente privind nevinovatia, pe care au clamat-o de la inceput.

Sincer, nu stiu ce va fi, dar o parere imi pot face, ca oricine, cred ca am si ceva pregatire juridica, iar faptele clare sunt urmatoarele: o instanta, Tribunalul Bucuresti, instanta de fond, in cauza, adica peste judecatorie, dat fiind suma enorma in cauza, a dat deja o sentinta, dupa 3 ani de judecata, timp in care a studiat dosarele venite “cu roaba”, cum se spune in “Sala pasilor pierduti”, cum sunt numite culoarele tribunalelor. Adica, metri cubi de documente.

Iar in apel se judeca numai elemente noi (de aceea a durat mai putin de 1 an), cheia problemei fiind stabilirea despagubirilor, pentru ca daca s-a ajuns la 1 miliard de lei (noi!) astea nu se dau, asa, din pix, ci pe baza unor documente. Una peste alta, sa nu vorbesc cu pacat, dar nu-i de gluma. Pentru ca o asemenea suma nu poate aparea din senin, fara vinovati!

Considerandu-se stat in stat (cum se cam intampla si acum, vad ca se depun bilanturi contabile fara aprobarile legale, deficitul tinde sa nu poata fi acoperit in vecii vecilor), federatia inca nu s-a dezmeticit ca are de-a face cu entitati private, cu bani particulari, fie personali, ai investitorilor, cum or fi ei, fie ai sponsorilor si partenerilor. Mai nou, si bani publici, dar vedeti singuri ca unde s-a intrat prea adanc i-a cam luat cu frig pe primari si consilieri, iar gruparile respective au cam luat-o la vale…

Cert este ca nu poti decide “prin statute si regulamente” pe banii altuia, iar daca se vrea un exemplu ferm in acest sens astept cu ingrijorare pentru impricinati decizia de peste 2 saptamani. Doamne apara si pazeste… Sa vedem pe cine. Evident ca pe cel care merita, principiul in primul rand!

In fine, sa nu uitam ca mai exista o decizie a Curtii de Apel, de data aceasta o sentinta civila a CA Bucuresti, data in 2012, printr-o sentinţă civilă, in care s-a stabilit ca masura excluderii provizorii a Clubului U Craiova a fost adoptata cu ‘un manifest exces de putere”. Or, mai exista si autoritatea lucrului judecat, in materie civila, in cazul de fata, astfel ca ma intreb ce se va intampla cu sfertul de miliard de euro daca vor fi datorati de inculpati, FRF si LPF… Si nu imi vin in minte decat niste obloane grele.

Advertisements