Campionul mondial pe pista, in proba de Omnium, columbianul Fernando Gaviria, si-a adjudecat joi a treia victorie de etapa in Giro-100, isprava cu atat mai spectaculoasa cu cat ciclistul de 22 de ani de la Quick Step este debutant intr-un mare tur. Dar pentru multa lume, performeru etapei a 12-a a fost argentinianul Maximiliano Richeze.

Ca si in etapele a 3-a, cu finalul la Cagliari, si a 5-a, incheiata la Messina, Richeze a fost coechipierul ideal pentru Gaviria, pe care l-a scos la sprint cu o maestrie, o forta si o colegialitate exemplare. Asa este, numai ca acum, in cea mai lunga zi a Giro 2017, cu 229 km intre Forli si Reggio Emilia, argentinianul sparsese cu 15 km inainte de sosire, roata spate, tocmai cea mai dificil de schimbat, cu toata mataraia pe ea, lant, placa si pinioane.

Asa ca a avut de tras la greu sa poata reveni, tocmai cand plutonul o luase la goana, punand capat unei caraturi de 3 ciclisti, vesnica, dar ineficientul, chiar exhibitionista echipa ruseasca Gazprom, acum reprezentata de Firsanov, si doi italieni, Maestri si Marcato.

Ei bine, Richeze nu numai ca a prins fata cursei, dar a atacat pe ultimele sute de metri atat de tare, la o forta incredibila, incat, dupa ce i-a predat stafeta lui Gaviria, el insusi a prins locul 5 in etapa. Desi facea de mult gesturile victoriei, se uita in toate partile, pur si simplu din colosala inertie a unei viteze greu de atins l-a batut si pe sprinterul atestat Andre Greipel, sosit abia pe 8, cu toate ca a tras cat a putut.

Gaviria, tricou ciclamen, a fost cronometrat in 5h18’55”, fiind urmat de italianul Jakub Mareczko (Wilier Triestina), a doua oara pe locul secund, si de irlandezul Sam Bennett (Bora), evident, se vede din poza de pe Twitter, in acelasi timp.

Si o alta informatie care imi merge direct la suflet: eroul de miercuri, spaniolul Omar Fraile (Dimension Data) a preluat tricoul albastru, de lider al cataratorilor!

Acestea fiind zise, in rest lucrurile au ramas cum le-am lasat ieri: olandezul Tom Dumoulin (Sunweb) este in continuare in roz, urmat tot la 2’23” de columbianul Nairo Quintana (Movistar) si la 2’38” de olandezul Bauke Mollema (Trek), iar italienii nu reusesc sa castige vreo etapa, urcand la 14 numarul celor fara succes, daca le adaugam si pe ultimele 2 de anul trecut.

Mama, ce ar fi fost in tarisoara noastra: “Noi va dam bani sa organizati cursa ca sa plece strainii cu banii”, de cate ori am auzit chestiile astea pe vremea cand eram in caravana nu (mai) am fire de par in cap!

Vineri, sprinterii vor avea ultima ocazie sa puna ceva banuti la ciorap, etapa a 13-a fiind perfect plata, de la Reggio Emilia la Tortona (167 km), iar sambata Giro d’Italia va pleca de la Castellania, patria Il campionissimo, Fausto Coppi, drept pentru care va promit, in avancronica, in dimineata acelei zile, un regal de literatura sportiva, randuri superbe scrise de Ilie Goga. Pregatiti-va sa vedeti ce inseamna gazetaria sportiva la varf!