Noul ministru al sportului din Franta, numit miercuri, o data cu ceilalti 15 (doar!) membri ai cabinetului Edouard Philippe, este o fosta scrimera, Laura Flessel-Colovic, dubla campioana olimpica la spada, de 6 ori campioana mondiala, o data europeana, originara din Guadelupa, nascuta in urma cu 46 de ani la Pointe-a-Pitre.

Recunosc ca afland stirea am avut o tresarire! Laura, zici? Parca la Atlanta a fost campioana olimpica, in 1996. Intr-adevar, individual si pe echipe. Pai, stati putin, ca la floreta, la Atlanta, tot o Laura a fost campioana olimpica, Laura Badea, actuala presedinta a Federatiei romane de scrima. In fine, interesanta coincidenta, pentru ca Laura noastra, Badea, acum si Carlescu, a fost cat pe-aci sa fie dubla campioana olimpica in orasul Coca-Cola, acum 21 de ani, dar pe echipe Romania a luat la floreta “doar” argintul!

Ma rog, aceasta numire prilejuieste cotidianului L’Equipe o trecere in revista a ocupantilor acestui post in guvernul francez, constatand ca a mai fost un scrimer, si tot dublu campion olimpic, in 1984 si 1988, la sabie, Jean-Francois Lamour, care a ocupat postul, intre 2002 si 2007.

De altfel, recursul la fosti mari sportivi pentru portofoliul sportului, fie ca a fost intreg, fie secretariat de stat, este o constanta in Franta, de la multiplul medaliat mondial si european, viceampion olimpic (1964) la patinaj artistic, Alain Calmat, deschizatorul de drum, fiind chemat in executiv de Laurent Fabius in 1984.

Sprinterul Roger Bambuck, hurlerul Guy Drut, Lamour, cum spuneam, apoi Bernard Laporte (rugby), Chantal Jouanno (karate) si David Douillet (judo) completeaza echipa celor 7 magnifici de la Ministerul sportului francez.

Advertisements