“Ma bucur de cursa de astazi si de tricoul roz pe care l-am imbracat, dar tot Nairo Quintana este favoritul Giro-100, este cel mai bun catarator din pluton”, iata ce a declarat olandezul Tom Dumoulin (Sunweb) dupa victoria mai mult decat clara din etapa a 10-a, de marti, din Turul ciclist al Italiei, in urma careia l-a detronat pe columbianul de la Movistar, luandu-i dintr-un foc 2’53”.

Valurit si tehnic, traseul dintre Foligno si Montefalco, lung de 39,8 km, pe care s-a disputat primul contratimp al editiei centenare a Giro a reprezentat un galop de sanatate pentru Tom Dumoulin, care a facut o demonstratie de forta, preluand tricoul roz cu cel mai mare avans de pana acum in cursa plecata vineri din Sardinia.

Si, asa cum am scris si zilele trecute, asa cum Nairo Quintana nu poate fi sigur de nimic dupa ce a castigat pe lunga catarare a etapei a 9-a, de duminica, pe Blockhaus, asteptandu-ma clar ca va pierde postura de lider, asa ma indoiesc de sinceritatea vorbelor lui Dumoulin. In sinea lui, sunt sigur ca olandezul a inceput serios sa creada ca poate termina primul intr-un mare tur, mai ales ca a inceput sa urce bine pe deal, dar mai ales ca are in minte, ca noi toti, cei care urmarim cursa, etapa ultima, pentru prima oara posibil decisiva.

Ati ghicit, va fi un contratimp individual destul de lung, de 29,3 km pe circuitul automobilistic de la Monza, adica un traseu plat, ba chiar usor in coborare, in care Nairo Quintana sau alt catarator de clasa poate pierde turul daca nu are un avans zdravan, de multe minute. Peste 5 minute cred ca ar putea fi o marja in fata contratimpistilor, diferenta care trebuie facuta incepand de luni pe Stelvio sau Mortirolo, pe celelalte varfuri din nori din ultima saptamana de cursa.

Altfel, lucrurile au mers in legea lor, normal, marti, dupa Dumoulin clasandu-se britanicul Geraint Thomas (Sky), la 49″ si luxemburghezul Bob Jungels (Quick-Step) la 56″, in timp ce Vincenzo Nibali a terminat pe 5, la 2’07”, rezultat convenabil pentru el.

La general, Tom Dumoulin il are in spate pe Quintana, la 2’23”, pe trei fiind olandezul Bauke Mollema (Trek), la 2’38”, in timp ce francezul Thibaut Pinot (FDJ), la 2’40”, a cazut pe 4, cu Nibali in carca, la doar 7 secunde de el.

Ca tot vorbim de Nibali, nici dupa etapa a 10-a italienii nu au castigat vreo etapa. Poate miercuri, cand este programata etapa a 11-a, intre Florenza si Bagno di Romagna (161 km), cu 4 catarari, 2 de categoria a 2-a si 2 de a treia, dar si cu o sosire in coborare destul de lunga. As zice ca manusa pentru “Rechinul din Messina”…

FOTO (sursa Twitter): Tom Dumoulin, in tricoul de campion al Olandei la contratimp, in care a alergat marti