Nu intotdeauna zilele de pauza sunt benefice, mai ales intr-un mare tur, iar a doua zi de asa-zisa odihna a Giro d’Italia, de luni, pare mai agitata ca oricand: dupa 9 etape, in care, intre altele fie spus, italienii nu au castigat nicio etapa, apropiindu-se de un record de post negru, ciclistii ramasi in cursa (190) se perpelesc la Foligno, mai ales ca reluarea cursei va fi cu un contratimp de 39,8 km pana la Montefalco.

Primul care isi pune intrebari este noul tricou roz, marele favorit, de altfel, columbianul de la Movistar Nairo Quintana: cele 28 de secunde fata de francezul Thibaut Pinot (FDJ) si interzierea de doar 30 de secunda pe care o acuza olandezul Tom Dumoulin (Sunweb) vor fi de-ajuns? Nu prea, pentru ca ambii sunt contratimpisti mai buni decat columbianul de buzunar (1,59 m!).

Cum foarte aproape se afla si celalalt mare favorit, italianul Vincenzo Nibali (Bahrein), devansat cu numai 1’10”, pe locul 5. Pe de alta parte, sud-americanul s-ar putea consola cu gandul ca, predand tricoul distinctiv, nu-si va pune echipa la munca pentru a-l apara in zilele urmatoare, asteptand a treia saptamana, de munte inalt, cu Cima Coppi si Trofeul Pantani, mana cereasca pentru cataratori.

Totusi, sa porti tricoul roz este o cinste, o marca in orice palmares, astfel ca Julien Pinot, fratele si antrenorul lui Thibaut, devenit secundul lui Quintana, nu vrea sa-l scoata pe liderul echipei FDJ din priza, in perpectiva unei astfel de performante. Dar cum sa faci, pentru ca toata lumea are aceeasi problema, sa ramana concentrati 100% pentru ziua urmatoare.

Iar pentru un contratimp “masina trebuie sa plece la cheie”. Asa ca antrenamentele sunt, practic, de durata unei etape aproape normale, numai ca pe bicicleta special preparata pentru efortul solitar. Cu o alta pozitie, o alta maniera de pedalare, iar in precedentele 9 etape nu prea au avut timp sa incerce aceasta bicicleta.

Alta problema: mancarea! Intr-o zi de pauza intri in ritmul normal-anormal (nefiresc pentru ciclistii aflati in perioada de cursa), pentru ca oferta bogata a hotelurilor in care sunt gazduiti alergatorii sunt tentante. Dar lacomia ar putea fi platita scump a doua zi, astfel ca acum intra in actiune “politia” kinetoterapeutilor si a antrenorilor, cu ochii roata dupa numarat dumicatii.

Pana la a afla ce va fi maine, in ora aceea de cursa a fiecarui ciclist, care ar putea fi determinanta pentru restul ostilitatilor, sa vedem clasamentele la zi, dupa 9 etape:

Tricoul roz, clasament general:
1. Nairo Quintana (Columbia / Movistar) 42:06:09′
2. Thibaut Pinot (Franta / FDJ) +28′
3. Tom Dumoulin (Olanda / Sunweb) +30′
4. Bauke Mollema (Olanda / Trek) +51′
5. Vincenzo Nibali (Italia / Bahrain) +1:10′
6. Domenico Pozzovivo (Italja / AG2R) +1:28′
7. Ilnur Zakarin (Rusia / Katiusa) +2:28′
8. Davide Formolo (Italia / Cannondale) +2:45′
9. Andrey Amador (Costa Rica / Movistar) +2:53′
10. Steven Kruijswijk (Olanda / LottoNL) +3:06′

Tricoul ciclamen, al clasamentului pe puncte:
1. Fernando Gaviria (Columbia / Quick-Step) 191
2. Jasper Stuyven (Belgia / Trek) 160
3. Andre Greipel (Germania / Lotto) 129

Tricoul albastru, pentru Marele Premiu al Muntilor:
1. Jan Polanc (Slovenia / UAE Team Emirates) 44
2. Nairo Quintana (Columbia / Movistar) 35
3. Thibaut Pinot (Franta / FDJ) 27

Advertisements