Marele favorit al Giro-100, columbianul Nairo Quintana (Movistar) confirma sperantele puse in el, castigand prima etapa de munte inalt, a 9-a a actualei editii, cu sosire pe celebrul Blockhaus, la 1.665 m altitudine, a preluat si tricoul roz de lider al clasamentului general.

Insa, trebuie subliniat imediat, avansul luat de el dupa mari eforturi a fost redus drastic de excelenta comportare a francezului Thibaut Pinot (FDJ) si olandezului Tom Dumoulin (Sunweb), mult mai buni contratimpisti decat cataratorul sud-american.

In acesti termeni trebuie vorbit despre aceasta etapa, pentru ca daca Movistar incepe sa pavoazeze ar putea avea mari probleme, intr-o etapa de 152 km parca special croita pentru liderul ei, cu o catarare lunga si denivelata si la 14 la suta, acesta nereusind, in 3h44’51”, sa ia mai mult de 24″ fata de cei doi pomeniti mai sus, momentele grele fiind depasite si de italianul Vincenzo Nibali (Bahrain), sosit pe 5 la doar 59″.

Or, toti cei trei sunt sensibil mai buni la contratimp fata de Nairo Quintana, iar marti, dupa prima zi de pauza de maine, urmeaza o portie zdravana de efort solitar, de aproape 40 km, in care columbianul poate da inapoi cu varf si indesat ceea ce a castigat duminica.

Furtuna din clasamente se refera mai mult la faptul ca in ierarhia tricoului roz, fostul detinator, luxemburghezul Bob Jungels (Bora) a iesit din primii 10, iar acest top prezinta paticularitatea neobisnuita ca are reprezentanti de la nu mai putin de 9 echipe, practic jumatate din pluton, toti in 3 minute!

Sky, insa, nu se afla printre acestea, dar nu din cauza incidentului cu motocicleta politiei de la poalele catararii finale, care statea regulamentar, pe marginea soselei, intr-o lunga linie dreapta, ci din cauza neatentiei ciclistilor, in frunte cu liderul echipei britanice, galezul Geraint Thomas, cel mai afectat de cazatura colectiva. Vazand si revazand momentul, mi se pare clar ca neatentia Sky a fost evidenta. Poate aveau vreo sedinta…

In clasamentul general, Nairo Quintana este urmat acum de Thibaut Pinot, la 28 secunde si Tom Dumoulin, la 30 de secunde, iar Vincenzo Nibali, pe 5, are o intarziere de doar 1’10”, nimic definitiv, asadar. Dar a devenit clar ca plutonul eventualilor pretendenti la victoria finala s-a redus drastic, pentru ca etapa de la Blockhaus a fost si o prima proba serioasa pentru forma de moment a majoritatii rutierilor de clasament general.

Cum spuneam, luni este zi de odihna, iar marti este programata etapa a 10: Foligno-Montefalco, 39,2 km (contratimp individual). Primul contratimp al Giro se va disputa in Umbria, imediat dupa a doua zi de pauza, linia de sosire fiind trasata in splendidul orasel Montefalco, dupa mai bine de 39 km prin mijlocul viilor din Sagrantino.

Advertisements