Elvetianul Silvan Dillier (BMC) a reusit cea mai mare performanta din cariera sa, de gregario cuminte si harnic, joi, in etapa a 6-a a Turului ciclist al Italiei, finalizand cu un avans de doar cativa centimetri o caratura cat lungimea intregii etape a 6-a, 217, dintre Reggio Calabria si Terme Luigiane, editia din acest an a cursei roz dovedindu-se o mana cereasca pentru rutierii de pluton, care isi inscriu si ei numele in palmaresul unui mare tur.

Inca din startul etapei, din pluton au atacat 5 ciclisti, Andreetta, Dillier, Poestlberger, Pedersen, Stuyven, de 5 nationalitati diferite, dar cu un singur italian, pastrand, parca, un veritabil blestem pentru aceasta zi de 11 mai, in ultimele 6 editii ale Giro niciun localnic nereusind sa se impuna! O statistica si atat, dar chiar sa nu existe nici macar o sansa pentru un italian parca suna a fatalitate.

Observati, printre curajosi s-a aflat si austriacul Lukas Poelstberger, invingatorul primei etape, deci primul purtator al tricoului roz din aceasta editie, care are meritul de a fi tinut pana la capat, facandu-si meseria cu maxima seriozitate, fara urma de vedetism. Avea de etalat numele sponsorului Bora (utilaje de bucatarie), ii venise randul la atac, asa ca a stat pana l-au tinut puterile in frunte, cedand doar pe ultimii 500 m, cand era clar ca in disputa cu Dillier si Jasper Stuyven (Trek), nu are nicio sansa.

Aceasta pentru ca intre timp, danezul Mats Pedersen se ramolise, fiind prins de pluton pe primele pante ale ultimului gat de deal, iar Simone Andretta nu a prins roata pe urcus, iar revenirea lui a fost tarzie.

In cele din urma, au ramas sa se bata pentru istorie Dillier si Stuyven, primul terminand invingator, cum spuneam, la mustata, in 4h58’01”, la 12 secunde de cei 2 a sosit si austriacul, Andretta la 26 de secunde, in timp ce sprintul primului grup urmaritor, cu toata lumea buna in componenta, sosind cu o intarziere de 39 de secunde.

Usor de tras si prima concluzie: tricoul roz a ramas pe umerii luxemburghezului Bob Jungels (Quick-Step), urmat tot la 6 secunde de britanicul Geraint Thomas (Sky) si la 10 secunde de un grup de 8 ciclisti, intre care si Nibali si Quintana, marii favoriti, condusi, de pe ultima treapta a podiumului de un alt britanic, Adam Yates (Orica).

Vineri, sprinterii vor avea una dintre ultimele oportunitati, etapa a 7-a, lunga de 224 km, ducand plutonul pe un traseu plat, printre celebrele locuinte sapate in piatra, numite “trulli”, inscrise in patrimoniul mondial al UNESCO.