Luni, in Giro d’Italia cu numarul 100 plutonul are prima zi de pauza, din cele 3 ale editiei, dupa transbordarea din Sardinia in Sicilia, tricoul roz aflandu-se pe umerii unui columbian nascut cu 22 de ani in urma in La Ceja, provincia Antioquia, dublu campion mondial pe velodrom, in proba completa, cea de Omnium, aflat la prima sa participare intr-un mare tur.

Una peste alta, cu figura lui de gunner din Vestul Salbatic, cu barba de rigoare, Fernando Gaviria, deja un crack al ciclismului, dorea sa-si demonstreze clasa de sprinter pe sosea, proba de foc pentru orice sportiv adevarat care alege bicicleta ca mijloc de exprimare. Asa a fost crescut, intr-o familie de sportivi, tatal sau fiind rutier, la randul lui, iar sora, dubla campioana mondiala de junioare in 2012, pe pista, dar si la senioare, in 2015 si 2016.

Talentul de sprinter si-l dovedise Fernando, castigand doua etape in aceasta maniera in Turul San Luis, in fata unor mari maestri, precum Mark Cavendish si Peter Sagan, dar avea nevoie de confirmarea intr-o cursa europeana de prim-plan. Singura lui problema a fost sa se adapteze sa alerge in echipa, iar Quick Step, care l-a angajat inca din 2015, l-a ajutat din plin duminica, la Cagliari, atasandu-i cel mai bun lansator din actuala trupa, pe argentinianul Maximiliano Richeze.

Acum, in ziua de pauza, sigur pentru o zi de tricoul roz, pe care l-a primit ca pe cel mai frumos cadou din viata lui (fotografia de pe Twitter ilustreaza din plin sentimentul), Fernando Gaviria (al treilea lider in tot atatea zile, dupa austriacul Lukas Poestlberger si germanul Andre Greipel), are in fata, marti, inca o proba de foc: etapa a 4-a, prima cu adevarat dificila, intre Cefalu si Etna, 180 de km cu sosire in altitudine si lunga catarare pe versantii vulcanului.

Iata, pana atunci, ierarhiile la zi ale diverselor clasamente ale Giro-100:

Clasamentul general, al tricoului roz, dupa 3 etape:
1. Fernando Gaviria (Columbia / Quick-Step) 14:45:16′
2. Andre Greipel (Germania/Lotto Soudal) +9′
3. Lukas Poestlberger (Austria/BORA) +13′
4. Bob Jungels (Luxemburg/Quick-Step)
5. Kanstantsin Siutsou (Belarus/Bahrain)
6. Caleb Ewan (Australia/Orica) +17′
7. Roberto Ferrari (Italia /UAE Team Emirates)
8. Ryan Gibbons (Africa de Sud/Dimension Data) +23′
9. Enrico Battaglin (Italia/Lotto Jumbo)
10. Sacha Modolo (Italia / UAE Team Emirates)

Marele Premiu al Muntilor, tricoul albastru:
1. Daniel Teklehaimanot (Eritreea/Dimension Data) 20
2. Cesare Benedetti (Italia/BORA) 9
3. Omar Fraile (Spania/Dimension Data) 8

Clasamentul pe puncte, tricoul ciclamen:
1. Andre Greipel (Germania/Lotto) 81
2. Daniel Teklehaimanot (Eritreea/Dimension Data) 74
3. Fernando Gaviria (Columbia/Quick-Step) 72

Tricoul alb, pentru cel mai bine clasat tanar rutier, care a implinit 25 de ani inainte de 1 ianuarie 2017, se afla in posesia ocupantului locului 3 in clasamentul general, austriacul Lukas Poestlberger.

Advertisements