Dupa pacaleala de zile mari incasata in ziua de debut a Turului ciclist al Italiei, vineri, cand una dintre echipele fara pretentii, Bora, a imbracat toate tricourile distinctive, bagand plutonul in sedinta, celelalte trupe au luat lucrurile in serios. Asa ca s-a intrat in normal: sprinterul german Andre Greipel si-a adjudecat etapa a 2-a, dintre Olbia si Tortoli, insfacand si tricoul roz, de lider al clasamentului general.

Scenariul, in afara loviturii de teatru de la final, nu a fost diferit de cel de ieri, fiind tot o etapa in linie, valurita si nu prea (totusi, 2 catarari de categoria a 3-a si a 2-a, care a facut din Daniel Teklehaimanot, de la Dimension Data, primul ciclist eritreean lider in Marele Premiu al Muntilor, si tot de peste 200 de kilometri: caratura de 5 oameni practic imediat dupa plecare, avans de pana la 6-7 minute maximum, dar de data aceasta atacantii (de la echipe Pro-continentale, ca mai mereu) fiind prinsi mult mai devreme, sa fie evitate surprizele.

Povestea lui Stan Patitu’, intr-un cuvant, in varianta sarda, iar pe lunga coborare, de circa 40 kilometri dinspre sosire, plus cei 10 de plat, echipele sprinterilor au avut vreme sa se organizeze, plasandu-si oamenii pentru una dintre putinele ocazii pe care le au in Giro-2017 finiseurii.

Cu doua incidente, care dau sarea si piperul unei curse cicliste: rusul de la Katiusa Ilnur Zakarin a spart cu 7 km inainte de sosire, dar a fost adus cu 50-60 km/h de intreaga echipa, iar in plin efort la sprint australianul Cadel Ewan (Orica), locul 2 in general, indreptatit deci la tricoul roz, a facut o manevra gresita, iesindu-i talpa din pedala cand ii era lumea mai draga, adica in ultimii 40 de metri.

Astfel ca Andre Greipel (Lotto Soudal) si-a facut numarul fara mari probleme, fiind cronometrat pe 221 km in 6h05’22”, inaintea italianului Roberto Ferrari (UAE) si a belgianului Jasper Stuyven (Trek), in acelasi timp, ca si un grup masiv de, cred, vreo 100 de ciclisti, nici media orara nefiind una din cale-afara – ceva peste 36 km.

In clasamentul general, gratie celor 2 bonificatii obtinute in primele doua zile, 4 secunde ieri, 10 secunde acum, Andre Greipel s-a instalat pe primul loc, urmat de fostul tricou roz, austriacul Lukas Poestlberger, care a ramas, totusi, cu un tricou distinctiv, cel alb, de cel mai bun tanar sub 25 de ani, dar la general acum la 4 secunde, iar ultima pozitie a podiumului este ocupata de Caleb Ewan, la 8 secunde de lider.

Duminica este programata etapa a 3-a, ultima in Sardinia, plata, dar expusa vantului de litoral, favorabila tot sprinterilor, intre Tortoli si Cagliari (148 km), dupa care va urma transferul in Sicilia, unde toata lumea va sta cu ochii pe Rechinul din Mesina, omul locului, Vincenzo Nibali (Bahrain), unul dintre favoritii editiei.

Advertisements