Inghesuit de evenimente, luni am dat doar cateva elemente din decizia as zice chiar istorica a Asociatiei europene de atletism (EAA) privind inghetarea recordurilor europene in aceasta disciplina, precum si rescrierea listei acestor performante (inclusiv cele mondiale sunt vizate, dar pentru aceasta trebuie un acord la nivel global, pe care presedintele IAAF, Sebastian Coe, il sustine).

Decizia EAA a fost luata la reuniunea Consiliului (ati vazut poza de ieri, cu Gabriela Szabo in centru!), fiind necesare si cateva precizari. In primul rand, exista trei conditii in care recordurile europene, care, dupa mine, sunt moarte si ingropate, la Consiliul IAAF din iulie urmand sa fie data doar parafa. Asadar, pentru ca recordurile europene sa devina doar o mentiune intr-o rubrica separata, “vechi recorduri europene”, trebuie indeplinite 3 conditii.

1. Performanta sa fi fost realizata la competitii de pe o lista cu competitii internationale aprobata, la care sa existe inalte standarde in ce priveste arbitrajul si echipamentul tehnic garantat;

2. sportivii sa fi fost supusi unui anumit numar de controale doping in lunile dinaintea realizarii performantei;

3. probele controlului doping luate dupa record sa fie stocate si valabile pentru o re-testare timp de 10 ani.

De asemenea, proiectul recomanda ca recunoasterea recordului sa poata fi anulata oricand daca sportivul comite o violare a integritatii sau a regulilor antidoping, chiar daca aceasta nu a avut impact direct in ce priveste performanta respectiva.

Asa cum spuneam si ieri, EAA a acceptat recomandarea pentru revocarea unui numar de premii pentru Atletul european al anului sau antrenorul european al anului, care devin subiectul unor revizuiri legale.

Pe de alta parte, s-a stabilit ca, dupa peste 8 decenii, Campionatele europene in aer liber sa revina la Paris, CE din 2020 urmand sa aiba loc in capitala Frantei (unde a fost, de altfel, si sedinta Consiliului de care tot vorbim), pe Stade Charlety, o arena foarte buna pentru atletism (foto), cu 20.000 de locuri, situata in sud-est. Prima editie a CE de atletism a avut loc tot la Paris, in 1938 (pe Stade Olympique de Colombes, dar doar la masculin, femeile intalnindu-se la Viena), de data aceasta fiind asteptati 1.500 de sportivi din 51 de tari

* PROGRAMUL TV, miercuri, 3.05.2017:
04:30 NHL, Stanley Cup • Dolce 1 Nashville – St. Louis
12,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la Praga
13,00 Tenis, Digi 3 – Turneul WTA de la Rabat
15,00 Tenis, Eurosport 2 – Turneul ATP de la Estoril
19,00 Baschet M, Digi 4 – CSU Sibiu-Steaua
19:00 Handbal F, Cupa României • Dolce 3 HC Zalau – SCM Craiova
19:45 Fotbal, Europa League • Dolce 2 Ajax – Olympique Lyon
21:45 Fotbal, Liga Campionilor • Dolce 1 AS Monaco – Juventus