Asa cum banuiam, noul clasament al tenisului feminin are destule noutati, aproape toate imbucuratoare pentru noi, dar si interesante in general, iar pasul asteptat facut de Simona Halep, de pe locul 5 pe 4, cu 5.206 puncte, se confirma, ca si intrarea Irinei Begu in primele 30, ea fiind acum pe locul 29, cu 1.616 puncte.

La prima semifinala din acest an, la Stuttgart, Simona Halep a avut, dupa cum singura a declarat pe aeroport, la sosirea in tara, cea mai buna saptamana din 2017, pentru ca, am scris si eu la fel, a jucat foarte bine in Germania.

A prins, insa, asa cum se intampla in sport, o adversara in zi de gratie, in saptamana de gratie, pentru ca Laura Siegemund a si castigat turneul, intr-o finala in care a rezistat psihic unui moment extrem de dur.

Siegemund, 29 de ani, care a studiat psihologia, a reusit sa se stapaneasca in urmatoarea situatie, in finala cu Kristina Mladenovic: 1-1 la seturi, decisiv, se ajunge la 5-5, serveste germana, la 15-30 intervine arbitrul de scaun, o portugheza bine cotata, o penalizeazeaza cu un punct, scorul devine 15-40, iar frantuzoaica isi adjudeca break-ul. Ei bine, Laura Siegemund a castigat, la tie-break, in cele din urma, daca mai voiati o dovada ca a fost turneul ei…

Dar nu despre problemele Laurei Siegemund (apropo, care a urcat 19 locuri in ierarhie, de pe 49 pe 30!) vreau sa insist, nici macar despre faptul ca Maria Sarapova a intrat, gratie semifinalei in urma invitatiei la Stuttgart, direct pe locul 262 in clasament, cu 185 puncte, ci despre situatia fetelor noastre.

Semifinalista si ea saptamana trecuta, Irina Begu a sarit 4 locuri in ierarhia mondiala, de pe 33 pe 29, in timp ce urmatoarea clasata dintre romance, Monica Niculescu este aproape stationara, cu doar un loc mai jos, pe 48 in loc de 47, cu 1.155 puncte. In schimb, Sorana Cirstea a urcat 2 locuri, fiind acum pe 64, cu 915 puncte.

Ultima romanca din primele 100, Patricia Tig, este acum a 88-a, cu 694 puncte, un loc mai jos decat pe 24 aprilie, iaar Ana Bogdan se apropie si ea de Top-100, fiind 111 (fata de 112), cu 521 puncte.

* Nu pot sa nu scriu chiar aici despre o propunere foarte serioasa a Asociatiei europene de atletism (EAA), care vrea sa instituie Momentul Zero in ce priveste recordurile europene, ca raspuns la faptul ca exista serioase indoieli privind anumite performante din epoca marcata de dopajul de stat, in special din anii 70-80 ai secolului trecut.

Propunerea a fost adoptata in acest weekend la reuniunea Consiliului EAA (din care face parte si Gabriela Szabo) si a venit de la o comisie creata in ianuarie. “Este o solutie radicala, lucru cert. Dar iubitorii de atletism sunt obositi de atatea dubii care planeaza asupra recordurilor noastre de multa vreme”, a declarat presedintele EAA, norvegianul Svein Arne Hansen, care a mai spus ca vor exista doar mentiuni in sensul “vechi recorduri ale Europei”.

Iar pentru ca “revolutia”, asa cum se intituleaza masurile chiar pe site-ul EAA, sa fie completa, sunt vizate si titlurile de unora dintre cei desemnati “cel mai bun atlet al anului…” si “cel mai bun antrenor al anului…”, adica le vor fi retrase titlurile! Cred ca se stiu cei care vor pati rusinea… De fapt, dreptatea!

Propunerea va fi supusa Federatiei internationale de atletism (IAAF), care o va studia la reuniunea Consiliului din luna august. Prezent la reuniunea EAA, presedintele forului mondial, Sebastian Coe, a fost de acord cu aceasta propunere. Momentul Zero!

Advertisements