* Doua dintre cele 4 medalii de aur cucerite de legendarul sprinter american Jesse Owens la JO-1936 de la Berlin, in plin nazism, vor fi vandute la licitatie in august, casa care le pune in vanzare, Heritage Auctions precizand ca este vorba de medaliile pe care campionul de culoare le-a lasat drept plata unui hotelier din Pittsburgh, unde a locuit multa vreme in anii 50!

Hotelierul respectiv le-a cedat unui artizan, pentru a acoperi un imprumut, iar fiul acestuia, Albert DeVito, a declarat ca tatal sau primise, de fapt, initial 3 medalii de aur, dar a restituit una hotelierului.

In 2013, o prima medalie, donata de Owens actorului si dansatorului de step Bill Robinson, a fost vanduta la licitatie pentru 1,4 milioane de dolari, un record pentru un suvenir olimpic.

Owens (in foto, la Berlin, avand in spate medaliatul cu argint la lungime, Lutz Long, care face salutul nazist) a decedat in 1980, la 66 de ani, fiind considerat unul dintre cei mai mari atleti ai istoriei olimpice. Nepot al unor sclavi negri, el a cucerit la Berlin, in 1936, probele de 100 m, 200 m, stafeta 4×100 in echipa SUA si lungimea, spre disperarea lui Hitler!

* Daca va era dor, si va era, sunt sigur, aflati ca Roger Federer va juca la Roland Garros, desi lasase sa planeze dubiul asupra prezentei turneu de Mare Slem pe care la castigat o singura data, in 2009.

Indoiala era alimentata si de faptul ca elvetianul nu si-a programat niciun turneu pe zgura, pregatitor, dar pentru Tennis Channel a declarat clar: “Sunt inscris si intentia mea este sa joc la Roland Garros. Simt dorinta sa merg acolo si sa fac ceva, nu doar sa ma arat si sa fac placere oamenilor”.

Constient de limitele sale pe zgura, desi in ultimul timp a aratat o putere de adaptare, la 35 de ani, fenomenala, Federer a mai precizat: “Chiar daca Rafa este favoritul, pentru ca este extrem de puternic pe zgura, iar el si Novak, invingator anul trecut la Paris, vor fi nr. 1 si nr. 2, desi va fi dur, scopul meu este sa merg la Paris”.

Probabil aceasta perioada de absenta a pregatit cu grija acest turneu, cu acribia lui iesita din comun, cu grija unica pentru detalii si, mai ales, cu disponibilitatea de a invata inca lucruri noi. Il asteptam, evident.

* PROGRAMUL TV, marti, 2.05.2017:
12,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la Praga
13,00 Tenis, Digi 3 – Turneul WTA de la Rabat
15,00 Tenis, Eurosport – Turneul ATP de la Estoril
17:00 Fotbal, Liga 2 • Dolce 1 FC Brasov – CS Braila
19,00 Baschet M, Digi 4 – U Cluj-Napoca – CSU Oradea
21,00 Baschet M, Euroliga, Digi 4 – Olympiakos – Anadolu Efes
21:45 Fotbal, Liga Campionilor • Dolce 1 Real Madrid – Atletico Madrid