“In caz de egalitate la 2, ar putea avea loc si partida de dublu, dar eu sunt aproape convins ca vom avea 3-1 dupa jocurile de simplu!” Este ceea ce am scris ieri, dupa ziua de cosmar de la meciul de tenis, sport nobil, Romania-Marea Britanie.

Si asa a fost, Simona Halep si Irina Begu au dat o lectie de viata, o lectie de sport, de sportivitate desavarsita, in fata unui comportament sa-i zic deviant si atat din partea oaspetilor.

Am fost mai bune din punct de vedere sportiv, vorbind despre calitatea tehnica, a rezultatului in cele din urma, am fost mai bune din punctul de vedere al sportivitatii, am fost chiar prea ingaduitori in fata unor manevre de prost gust ale britanicilor, care au pregatit un scandal iesit din nimic, speculand la maximum, in mod golanesc, anumite inclinatii ale capitanului nostru nejucator.

Drept sa va spun, m-am saturat, ieri si astazi, de discutiile astea ale unor frustrati, borhotul care iese din unii la orice moment mai greu, cum se dau ei in vileag, fie pe partea slugarniciei absolute, fie a semetiei fara sens. De fapt, niste jucatoare de tenis, romance, spre bucuria noastra, au fost mai bune, mai tari, mai educate si mai profesioniste decat adversarele.

Astfel ca dupa 4 partide de simplu Romania a invins cu 3-1 Marea Britanie, demonstrandu-si valoarea si ramanand in Grupa Mondiala a Fed Cup, care acum are doua grupe valorice, dar s-ar putea ca de anul viitor sa fie o singura grupa mondiala, ca la baieti, la Cupa Davis, pentru simplificarea calendarului.

Ce sa spun, mi-a mers la suflet inceputul, cu o Simona Halep mai determinata ca oricand in orasul natal: s-a repezit ca un pitbull de lupta in beregatile plangacioasei Johanna Konta, care s-a trezit dupa o mai putin de o jumatate de ora cu un 6-1 in primul set, si-a mai revenit apoi, dar a vazut tot destul de repede ca nu are mari sanse in fata unei jucatoare mai bune decat ea, care in 43 de minute a castigat cu 6-3, aducand scorul la 2-1 pentru Romania.

Accidentata in prima zi, Irina Begu a intrat la fel de decisa in meciul cu Heather Watson, pe care intrecut-o cu 6-4, 7-5, dupa exact doua ore de joc, o proba de tenacitate si daruire care anunta un sezon excelent si in turneele individuale pe zgura, de mare calibru, care vor urma.

In fine, sa ne bucuram, asadar, pentru aceasta zi minunata (ca vin acum cu gimnastica, prieteni!). As vrea doar sa explic, cu ajutorul Soranei Cirstea, un titlu dat pe acest blog ieri, anume “Un scor mincinos, in urma unor provocari ordinare: Romania-Marea Britanie 1-1, dupa prima zi in Fed Cup”. Nu de alta, dar m-a certat un baiat cu mari probleme de viata, probabil, pentru ca in text am spus ca de fapt a batut-o, in ordinea lucrurilor vazute normal, Konta pe Cirstea.

Ei bine, rezultatul era mincinos, pentru ca, normal, meciul trebuia dat pierdut, dupa ce Konta a iesit de pe teren, de capul ei, isi luase jucariile ca un copil bosumflat. Iata ce a declarat chiar Sorana Cirstea, de mare bun simt si corect la intalnirea cu ziaristiii de dupa joc:

“Nici ea nu stia de ce plange in afara de faptul ca am inceput eu sa o conduc. Am vazut-o si la Australian Open ca a început sa plangs. Acolo nu s-a mai oprit meciul ca suntem la turnee normale. Aici unde se poate, e ITF, putem sa oprim meciul pe motiv cs a început Konta ss planga. Nu e OK! Ai 27 de ani, 25 sau cat ai, maturizeazs-te, nu suntem la gradinita”.

Scurt si cuprinzator, hai sa ne vedem fiecare de treaba lui, iar arbitrii sa termina cu judecatile partinitoare, sa aplice regulamentele!

PS. Afland, probabil, ca duminica, 23 aprilie, nu este numai Sfantul Gheorghe, ci si Ziua limbii engleze, fetele noastre au facut un cadou oaspetelor din Marea Britanie, si anume un punct in proba de dublu, fara miza. Asa ca Jocelyn Rae si Laura Robson le-au invins pe Simona Halep si Monica Niculescu, cu 6-3, 1-6, 10-8.

Intr-o atmosfera destinsa, chiar amuzata, parca era un demonstrativ, scorul oficial devenind 3-2 pentru Romania. Or fi zis merci, ca niste fete educate?