Cu un set complet de medalii duminica, la Europene, Catalina Ponor, aur la barna, Marian Dragulescu, argint la sarituri si Larisa Iordache, bronz la barna, Romania incheie continentale individuale de gimnastica organizate in tara noastra dupa 60 de ani mai bine decat se astepta in cele mai frumoase visuri, sa o recunoastem, un rezultat splendid, fara discutie, un motiv de speranta si un indemn.

Nu vorbesc despre faptul ca inclusiv obiectivul mult prea timidei Federatii romane de gimnastica era de 1-2 medalii, ci de asteptarile noastre, pentru ca ne bazam pe 2 veterani si o sportiva de certa experienta, parca intr-un moment de reconstructie totala.

Insa, dupa ce sambata Marian Dragulescu a cucerit titlul la sol, Catalina Ponor a facut un concurs exceptional pe barna din Cluj-Napoca, dovada de mare caracter, cucerind a 8-a medalie de aur europeana din palmaresul el (informatiile de la televizor, uitati-le), a 5-a de aur la barna, record absolut, a 23-a din cariera, luand in calcul si JO si Mondialele.

In plus, constanteanca si-a pastrat cumpatul, dupa un concurs in care s-a cazut pe capete, s-a ratat de parca dadusera cu ulei pe aparat. Ce poti spune daca intrecerea incepuse cu un 10,966 (nemtoaica Tabea Alt, iar marea noastra speranta la titlu, Larisa Iorache, intrata in finala cu cel mai bun rezultat al calificarilor, abia s-a apropiat de 14,00, obtinand doar 13,966. Pana la urma a fost de-ajuns pentru bronz, intrucat s-a ratat in continuare.

Doar medaliata cu argint, olandeza cu nume de islandeza, din Groenlanda, blestemul comentatorilor radio-tv Eythora Thorsdottir, cu 14,066, a reusit sa stea pe aparat.

Dar peste toate a fost, imperiala, Catalina Ponor, mai putin grabita decat in calificari, mai stapanita, fixand fiecare element de mare dificultate avand parca aerul (“ei, doamnelor arbitre, l-ati vazut, ati consemnat?”), un control exceptional al starilor prin care poate trece un sportiv intr-o competitie.

Si au avut, doamnele arbitre de adunat, depasind chiar timpul de control, ca sa zic asa, ajungand in cele din urma la o nota totala de 14,566 (6,2 dificultate, cea mai mare din concurs, si 8,366 la executie), cea mai mare diferenta inregistrata la aceasta editie intre primele doua clasate, in toate cele 12 intreceri pe medalii, individual compus si aparate!

Va dati seama de calitatea de mare campioana a acestei sportive? Sa primesti direct in plex decizia nedreapta, dupa 2 ore, ca ai fost depunctata cu 0,5 la sol, ceea ce te-a scos din finala si sa vii a doua zi si sa dai exact aceeasi bataie adversarilor in singura sansa pe care o ai sa urci pe podium, iata marca incontestabila a performerului adevarat.

Chiar inaintea concursului de la barna, Marian Dragulescu ne-a facut bucuria unei alte medalii, de data aceasta de argint, la sarituri, cu o medie de 14,733 puncte (nu total, medie, prieteni gazetari…), dupa doua executii la nivelul de sus al posibilitatilor lui actuale. Aceeasi mobilizare, asadar, aceeasi determinare.

La sarituri, insa, concursul a fost exact invers fata de cel al fetelor de la barna: chiar primul concurent, rusul Artur Dalaloian, a pus stacheta foarte sus, la 14,933, parca a spus un “rien ne va plus!”, prima victima fiind nefericitul israelian Andrei Medvedev, care a avut, in final, un punctaj de vise rele – 6,733! Asta pentru ca pur si simplu a primit 0 (adica zero) la prima saritura, ratata complet.

In fine, medalia de bronz a fost castigata de campionul european absolut de sambata, ucraineanul Oleg Verniaev, cu 14,649.

Lui Marian Dragulescu nu-i mai fac bilantul, doar ca a luat a 18-a medalie europeana si a 31-a din cariera. Cum, iata, cand scriu aceste randuri asimilez si alte informatii, ca Valverde a castigat la 37 de ani Liege-Bastogne-Liege, iar Rafael Nadal a cucerit la Monte Carlo al 10-lea trofeu in celebrul turneu de tenis, pot spune ca Marian, ca si Catalina, de altfel, se pot gandi senin la Tokio-2020! Varsta marii performante creste continuu.

Iata si ceilalti medaliati ai ultimei zile: masculin: paralele: 1. Oleg Verniaev – 15,466; 2. Lukas Dauser (Germania) – 15,366; 3. Nikita Nagornii – 15,266; bara fixa: 1. Pablo Braegger (Elvetia) – 14,933; 2. Oliver Hegi (Elvetia) – 14,500; 3. David Beliavski (Rusia) – 14,366; feminin: sol: 1. Angelina Melnikova (Rusia) – 14,100; 2. Elissa Downie (Marea Britanie) – 14,066; 3. Eythora Thorsdottir – 13,700.

Advertisements