Parca mai mult ca niciodata, astazi a fost o zi plina de trageri la sorti, de la meciul de tenis din Fed Cup dintre Romania si Marea Britanie, de la Mamaia, la grupele preliminare ale Europenelor de handbal feminin din 2018, cu Romania in prima urna valorica la Paris, trecand prin Nyon, in Elvetia, unde au fost stabilite semifinalele la fotbal in cele doua cupe intercluburi, Liga campionilor si Europa League. Sa o luam pe rand

* Pentru Fed Cup cred ca a fost o tragere la sorti buna, cu o deschidere, sambata, de la ora 12,00 (ora schimbata de arbitrul principal, pentru imbunatatirea vremii) dintre nr. 1 de la noi, Simona Halep (5 WTA) si a doua jucatoare a oaspetelor, Heather Watson (113), pentru ca al doilea meci Irina Begu (33) sa o intalneasca pe Johanna Konta (7), cu sanse de 2-0 dupa prima zi, tinand seama ca Irina este in crestere si-i place zgura.

Duminica, tot Simona Halep va intra prima pe teren, pentru jocul cu Johanna Konta, urmate de partida Irina Begu-Heather Watson.

Confruntarea, baraj pentru mentinerea in Grupa Mondiala II a competitiei, este mai importanta decat in alti ani, pentru ca din editia viitoare s-ar putea sa asistam la o noua formula, cu o singura serie in Grupa Mondiala, de 16 echipe, ca la Cupa Davis, iar daca prinzi aceasta elita scapi de fel de fel de intalniri, care rapesc timpul jucatoarelor intr-un sezon si asa peste masura de incarcat.

Sa nu uit: daca scorul este egal dupa cele 4 meciuri de simplu, vom avea un decisiv de dublu, cu Monica Niculescu/Sorana Cirstea pentru noi si Laura Robson/Jocelyn Rae, de la britanice. Sa speram ca nu va fi nevoie de punct, eu cred ca asa va fi.

*Mergem mai departe. Asa cum va anuntam ieri, la Paris, la sediul Comitetului Olimpic Francez, a avut loc vineri tragerea la sorti a Campionatului european de handbal feminin 2018 pentru senioare, competitie al carei turneu final va avea loc in Franta anul viitor, intre 30 noiembrie si 16 decembrie.

Sa nu va mai tin, si aici am avut, zic eu, o tragere buna, gratie si posturii de cap de serie, Romania fiind repartizata in grupa a 4-a, alaturi de Rusia, Austria si Portugalia.

Spun ca a fost o tragere buna, pentru ca din fiecare dintre cele 7 grupe se califica primele 2 echipe (dupa meciuri tur-retur, fiecare cu fiecare), precum si cea mai buna formatie de pe locul 3, a 16-a reprezentativa fiind, normal, gazda, Franta.

Iata toate grupele rezultate din tragerea la sorti de vineri dupa pranz: Grupa 1: Norvegia, Croatia, Ucraina, Elvetia; Grupa 2: Muntenegru, Polonia, Slovacia, Italia; Grupa 3: Suedia, Serbia, Macedonia, castigatoarea Grupei A; Grupa 4: Romania, Rusia, Austria, Portugalia; Grupa 5: Danemarca, Cehia, Slovenia, Islanda; Grupa 6: Spania, Germania, Turcia, Lituania; Grupa 7: Olanda, Ungaria, Belarus, castigatoarea Grupei B.

Formatiile din sa le spun precalificari sunt Finlanda, Insulele Feroe si Grecia (Grupa A), respectiv Israel, Kosovo si Georgia (Grupa B).

Primele partide din grupele principale sunt anul acesta, pe 27 septembrie si 1 octombrie, iar celelalte, anul viitor, orasele turneului final desemnate de organizatorii francezi fiind Nancy, Nantes, Montbeliard, Brest si Paris (finala).

* Fara romani, dar de mare interes: s-au stabilit semifinalele la fotbal, in Liga campionilor, unde se vor confrunta Real Madrid si Atletico Madrid (deci nu vom avea finala spaniola!) si AS Monaco-Juventus Torino (turul, pe terenul primelor echipe, pe 2 si 3 mai, returul 9 si 10 mai), cu finala pe 3 iunie la Cardiff.

In fine, stim si perechile de semifinaliste din Europa League, competitia devenind mai importanta decat anii trecuti, intrucat castigatoarea trofeului este calificata direct in grupele Ligii campionilor pentru sezonul urmator, nu pana acum, in play-off. Asadar partidele semifinale sunt Ajax Amsterdam-Olympique Lyon si Celta Vigo-Manchester United, turul pe 4 mai, returul pe 11 mai, cu finala la Stockholm (ma rog, Solna), pe 24 mai.