* Plecat in etapa a 4-a, dintre Crivkenica si Umag (171 km) in tricoul albastru, al liderului clasamentului pe puncte, ciclistul roman Eduard Grosu a luptat din greu sa-si pastreze tunica distinctiva, dar intr-o echipa Nippo Vini Fantini in care fiecare pare sa alerge pentru el, a reusit doar sa castige un sprint intermediar si sa vina pe locul 9 la final.

Asadar, la primul sprint intermediar, de la Novi Vinodoi Ski, la numai 12 km de la start, Eduard Grosu s-a impus, consolidandu-si, astfel, pozitia de lider si aranjandu-si mai bine tricoul albastru cu care s-a imbracat, cu asistenta selecta (foto, de pe FB), la plecare.

Apoi, traseul a fost unul valurit, numai bun pentru ca atacantul de serviciu al celor de la Nippo, italianul Alan Marangoni, s-o puna de o evadare, impreuna cu alti 3 alergatori, caratura care a tinut, pentru Marangoni pana la 5 metri inainte de linia de sosire.

Practic, italianul a fost foarte aproape de o mare surpriza. Cu 1,5 km inainte de finis, vazand ca plutonul vine tare din urma, iar colegii de aventura pareau resemnati, si-a luat inima in dinti si a plecat, putin obisnuit, din fata, de unul singur, fiind prins chinuitor de aproape de implinirea temerarei incercari.

In schimb, italianul Nicola Ruffoni (Bardiani), si-a adjudecat a doua etapa consecutiva (in 4h10’15”), care i-au adus si tricoul albastru, purtat vineri de Grosu, gratie celor 50 de puncte adunate numai din aceste succese finale, plus niste maruntis de 3 puncte.

In primii 10 au sosit, din nou, 3 rutieri de la Nippo, imprastiati de-a latul si de-a lungul plutonului fruntas, Marco Canola (4), Marangoni (6) si, cum spuneam, Grosu (9), dar impresia generala este ca echipa este in disolutie. Daca vreti o parere personala, cred ca sponsorii si probabil nu numai ei nu au putut digera cum trebuie neinvitarea in Giro-100, lasand lucrurile cam vraiste.

Sambata este etapa a 5-a, lider al clasamentului general devenind celebrul italian Vicenzo Nibali (Bahrein), urmat la numai 2 secunde spaniolul Jaime Roson, de la Caja Rural.

* Incheiat inca de vineri, pentru a da timp multor participanti sa ajunga in timp util la ultimul Monument al primaverii, Liege-Bastogne-Liege, de duminica, Turul Alpilor a fost castigat, la mustata de britanicul Geraint Thomas (Sky), urmat de francezul Thibaut Pinot (FSJ), la 7 secunde, si de italianul Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale), la 20 secunde.

Laudabila, insa, tenacitatea lui Pinot, un rutier de general care ar putea sa explodeze in vara, in Turul Frantei. M-a impresionat ca nu a lasat niciun moment garda jos, iar in ultima etapa, de vineri, a 4-a, intre Smarano si Trento, a incercat chiar lovitura decisiva, sprintand pentru victorie, pe care a si obtinut-o, in 5h13’01” pe 199,6 km.

Nu a reusit in cele din urma Pinot, cu toate cele 10 secunde bonificatie, pentru ca Thomas a sosit pe 3, in acelasi timp, imediat dupa americanul Brent Bookwalter (BMC).

Advertisements