Exact ce va spuneam, informarea la aceste campionate este de vise rele, Catalina Ponor fiind scoasa, dupa revizuirea notei de la sol, din aceasta finala, dupa ce i-au scazut nota cu o jumatate de punct. Asta la mai bine de doua ore dupa concurs.

Ea a primit a 10-a nota, dupa ce, initial, a avut-o pe a patra, dar parca am simtit ca brambureala totala de la modul in care curg datele despre concurs, precum si lipsa rezultatelor, postate abia acum, la 2 ore si ceva dupa incheierea competitiei, toate o data, demonstreaza ca de ce mi-era frica nu am scapat!

Bataie de joc, ne uitam precum curca in lemne sa prindem o informatie. Ca o mica razbunare, nu ca o justificare, reproduc ceea ce am scris la o ora dupa incheierea ultimei evolutii, la 20,15, cand ma bazam pe franturi de stiri. Si nu am fost singurul care a cazut in plasa acestor amatori… Deschideti tot blogul si veti avea confirmarea, de fapt aici nu este decat un copy-paste!

“Catalina Ponor, care a fost, la propriu, purtator de drapel, la Jocurile Olimpice de la Rio, prima gimnasta in aceasta postura pentru Romania (ieri, titlul cu Marian Dragulescu era doar o metafora), tine steagul sus, calificandu-se joi in doua finale, la barna si sol, la Campionatele europene de la Cluj-Napoca, dar, spre deosebire de baieti, sperantele noastre la medalii se mai leaga, si inca foarte tare, si de Larisa Iordache, cu cel mai bun rezultat la barna in calificari.

Pe langa cele doua, pentru a ne tine in priza patriotica, parca, desi trebuie sa intelegem ca este greu la debut sa urci pe podium, vom avea reprezentante intr-o finala nu numai in concursul special pe aparate, de duminica, ci si vineri, la individual compus, unde au reusit sa intre si abia intrate in seniorat Olivia Cimpian si Ioana Crisan.

Ele au fost singurele romance care au facut toate cele 4 aparate, punctand pentru concursul complet, beneficiind, de asemenea, si de faptul ca au prins primele 24 de concurente la individual compus in urma prevederii regulamentare care da dreptul ca fiecare natiune sa aiba doar 2 concurente in aceasta intrecere. Altfel, in clasamentul total (cu toate gimnastele care au facut intregul concurs de 4 aparate), Olivia Cimpian (50,481 puncte) a fost a 26-a, iar Ioana Crisan a 29-a, cu 50,199 puncte.

Sa revin insa la marile noastre campioane, care vor lua, sunt absolut sigur, medalii la aceasta editie, Larisa Iordache si Catalina Ponor. Larisa, abia revenita dupa o lunga indisponibilitate, a intrat prima, la paralele, unde a avut un exercitiu decent, notat cu 13,866, dar care o plasase la un moment dat abia pe locul 9, sub linia finalistelor.

La barna insa, recital romanesc, inceput tot cu Larisa Iordache, extrem de exacta si ingrijita in executie, cu o dificultate spre varful posibilului cu noul cod de punctaj (6,2), obtinand cea mai buna nota din concurs, un 14,566 exceptional.

Imediat dupa ea, ultima din program la barna, Catalina Ponor a avut, mi s-a parut mie, un exercitiu mai incarcat de elemente, parca si legand mai bine, dar s-a cam repezit, neprimind decat 5,9 la dificultate (i s-au scos elementele neduse la capat), dar nu a avut probleme pentru a se califica in finala, cu 14,066.

La sol, de asemenea, Catalina Ponor a lucrat in forta, parca in viteza a 5-a, a pierdut o cerinta, un salt cum se spune in rapel (adica aterizat cu fata), dar a fost destul pentru finala acest 13,566 total (cu 5,4 la dificultate, ceea ce inseamna ca daca face in finala toate cerintele urca foarte mult), obtinand, ca si la barna, al 4-lea punctaj al calificarilor.

Chestia cea mai interesanta este ca ordinea in finale este data de pozitionarea in calificari, iar gimnasta clasata pe locul 4 evolueaza, conform grilei, ultima in lupta pentru medalii. Dupa parerea mea, o mare luptatoare ca Ponor poate profita din plin de aceasta postura, pentru ca stie sa se mobilizeze. Unii vor spune ca este o situatie cu doua taisuri, ca ar fi fost mai bine sa fie prima, sa le ia maul celorlalte, dar raman la ideea asta! Cu increderea intreaga.

A, sa nu va speriati de notele care par cam mici. Ba am facut si o gluma: gimnastica se intoarce la nota 10,00, dar invers (ca a fost si o nota de 8 si ceva). Aceasta se datoreaza noului cod de punctaj, elementele au valori mai scazute, e greu sa aduni ca inainte, cand te podidea plansul la un 15,00 la sol. Acum e parfum de tei.

In fine, trebuie sa spun un lucru: fac, adica scriu, ba am si vorbit, concursuri de gimnastica din 1974, de la aparitia Nadiei Comaneci, am si scris intr-o carticica, parca, la Internationalele Romaniei. Am fost si pe la Mondiale, la zeci de concursuri. Dar nu am vazut o lipsa de informatie pura (rezultate, clasamente, calificari, ierarhii, afisaj vizibil, rapid) ca la acest concurs.

Tocmai acum, in era atator mijloace de informare, instantanee. Inteleg ca de chestia asta nu ne-am ocupat noi, ci o firma, parca din Azerbaidjan, angajata de Uniunea europeana de gimnastica, nu de noi. Sa nu vezi afisate clasamente de parcurs la rotatii, sa nu vezi ierarhiile intermediare, la individual compus sau la aparate, sa afisezi pe tabele nu se stie dupa ce criterii ba sportiva care lucreaza, ba pe cea care urmeaza, de nu stii cine concureaza si cine asteapta, nauceala totala!?.

Pana si crainicii reuniunii, ca sa nu mai vorbesc de comentatorii de televiziune, sunt complet derutati, citesc alte nume, ca nu au cum sa cunoasca toate gimnastele prezente si vad afisata pe cea care asteapta, dar lucreaza alta. Iar rezultatele pe site-ul oficial al competitii, nu ai sa vezi decat spre noapte… Incredibil, dar am scapat, ca la finalele pe aparate lucreaza 8 sportivi si iti faci singur clasamentul, care cu pixul, care cu creionul…

PS. La 2 ore dupa incheierea calificarilor feminine, pe site nu erau rezultatele afisate, plus ca sunt pitite de ametesti pana dai de ele! Cu Dumnezeu inainte!

Advertisements