* Din nou tir grupat al echipei Nippo-Vini Fantini, cu romanul Eduard Grosu varf de lance, locul 5 in etapa cea mai lunga a Turului ciclist al Croatiei, a treia, disputata joi, in timp ce coechierii lui italieni Marco Canola si Nicolas Marini au sosit pe 7 si, respectiv 10.

Etapa, 237 km, ca pe timpurile eroice, intre Imotski si Zadar, a fost castigata de italianul Nicola Ruffon, de la Bardiani, cu un timp excelent pentru o asemenea portie zdravana – 5h55’27” (medie orara 40,006 km!), urmat in acelasi timp de compatriotii Giacomo Nizzolo (Trek) si Riccardo Minali (Astana), pe 4 s-a strecurat turcul Ahmet Orken (Torku Sekerspor), urmat de Grosu, pe un merituos loc 5, cum spuneam.

Nu stiu de ce, dar am impresia ca Eduard Grosu a fost putin cam prudent, nu numai din cauza finisului extrem de tehnic, cu viraje luate in mare viteza, cat privelistii ingrijoratoare zarite din fuga pe la kilometrul 235, adica doar cu 2 inaintea sosirii, cu Sacha Modolo, invingatorul primei etape (locul 2, va amintiti, compatriotul nostru) prabusit la pamant pe ingustul trotuar de pe strada care ducea la linia de sosire.

A fost un moment dramatic, pentru ca imediat a inceput agitatia, Modolo nu misca, a fost chemata ambulanta, lume agitata, nu ai cum sa nu fii impresionat de asemenea imagini. In cele din urma, slava Domnului, italianul de la UAE a venit pe bicicleta, risipind toate ingrijorarile.

Vineri este programata in Turul Croatiei, cu o participare foarte buna anul acesta, in crestere notabila (sa ai la start un Vicenzo Nibali nu-i de colea), etapa a 4-a, pe 171 km, intre Crkvenica si Umag.

* Etapa frumoasa si in Turul Alpilor, a 4-a in vechea cursa italiana, fostul Giro del Trentino, intre Bolzano si Bozen-Cles (165,3 km), castigata tot de un italian, Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), cronometrat in 4h56’38”, urmat de francezul Thibaut Pinot (FDJ) si de australianul Rohan Dennis (BMC).

Lider al clasamentului general se mentine britanicul Geraint Thomas (Sky), care isi va apara tricoul vineri in etapa a 5-a, ultima, lumea se grabeste pentru Liege-Bastogne-Liege de duminica, Smarano – Trento (199,6 km).