Sau urma scapa turma! Parca niciodata nu a fost atat de apasatoare impresia, daca o fi chiar o impresie, desi toata lumea vorbeste de convingere, ca jocurile sunt facute mai mult in alta parte decat in teren, in semifinalele Ligii campionilor la fotbal de anul acesta intrand o echipa din campionatul francez, AS Monaco, una italiana, Juventus, si doua madrilene, Real si Atletico.

Aseara, ca sa termin cu datele chioare, AS Monaco a invins pe teren propriu, cu 3-1 (2-0), in fata a 16.000 de spectatori, iar FC Barcelona, in fata a 96.290 spectatori, a fost eliminata de Juventus Torino, dupa 3-0 in prima mansa si 0-0 aseara, pe Nou Camp. Dupa cum vedeti, Detinatoarea trofeului, Real, semifinalista pentru a 4-a oara in 5 ani, Atletico, alta pentru a 2-a oara in 3 ani, plus mai noua, dar dintr-o liga ambitioasa si bogata, AS Monaco.

Au ramas pe dinafara, din campionatele care dau, in exclusivitate in ultimul deceniu, cred, poate cu una-doua exceptii, prea sobra si cumpatata Germanie, cu bugete stranse, fara tiribombele transferurilor flamboaiante, precum si cel din Anglia, care isi ajunge siesi, fiind atat de captusit de bani din drepturi de televizare, inclusiv de peste mari, incat isi poate permite sa trimita o neofita in competitia numarul 1. Basca, in curand, o data cu concretizarea Brexitului, ar putea avea probleme cu permisele de munca pentru jucatorii din tarile UE.

Altfel, cateva elemente de culoare si, vorba aia, farmec inedit s-au petrecut in Principat, unde cel mai tanar marcator cu repetitie din istoria competitiei, Mbappe, a lovit din nou, tot primul, in minutul 3 (parca il lasa, zau asa, nu se poate sa inscrie in primele 10 minute, practic, de 3 ori la rand), dupa care a fost schimbat cu Germain, in minutul 82, acesta inscriind cel mai rapid gol de la intrarea in teren a unui jucator, dupa doar 23 de secunde.

Celelalte goluri au fost marcate, in acest meci, de Falcao (17), respectiv Reus, dar trebuie tinut seama de starea psihica in care se aflau cei de la Borussia Dortmund, care au si sosit mai tarziu la stadion, meciul incepand cu 5 minute dupa ora oficiala, din cauza autocarului, se pare ca imobilizat la un moment dat, timp de 15 minute de fortele de ordine.

Gest frumos, spectatorii monegasci au cantat celebrul imn al lui Liverpool, devenit si al Borussiei, “You’ll never walk alone”, palida consolare, totusi.

Ce ne facem, insaa, ca si joi seara vom mai avea stari de neliniste, la Istanbul (pentru organizare considerata defectuoasa, care a permis intrarea pe gazon a spectatorilor proprii, desi fugeau de bombardelele turcilor, Lyon a fost exclusa din toate competitiile, dar cu suspendarea executarii, un fel de judecata solomonica)? Iar lucrurile nu par sa fie prea linistite: in vreme ce presedintele francezilor, Aulas, a acceptat pedeapsa, considerand-o echitabila, turcii, loviti cu aceeasi sanctiune, au considerat decizia “scandaloasa”, ca si cum nu oamenii lor au fost la originea tulburarilor.

In fine, despre arbitraj chiar ca nu scriu, dar tot nu-mi iese din cap de ce nu se introduce, ca lumea, adica exact ca la rugby (in loc de fel de fel de arbitrii aditionali, de rezerva si observatori care papa banii de pomana). Un arbitru video, care sa judece clar, pe imagini, situatiile dubioase si sa decida. Aveti in vedere ca la rugby merge treaba unsa, desi balonul este infinit mai greu de depistat in aglomerari, iar posibilitatile de infractiuni la regulile jocului mult mai numeroase!

Pai si atunci am mai avea “UEFA in coada”, care sa dea decizia ultima? Pentru ca nimeni nu pare sa fi invatat nimic de la pataniile unor somitati precum Platini si Blatter, spectacolul de prost gust, din afara terenului, continua.

Advertisements