* Marian Dragulescu continua sa fie port-drapelul gimnasticii noastre masculine, acrobat desavarsit, om de concurs cu totul iesit din comun, care a obtinut, miercuri, in prima zi a Campionatelor europene de gimnastica artistica din Sala Sporturilor din Cluj-Napoca doua calificari in finalele pe aparate, la sol si sarituri.

Astfel, vom avea sambata si duminica doua prilejuri sigure de incantare, cele doua finale deschizand cele doua zile, pe care le dorim cu atat mai mult de sarbatoare.

Impresionant a fost, pe langa acest mare sportiv, si faptul ca intr-o zi cu calificari, in tribunele clujene au fost peste 4.000 de spectatori la Ceremonia de deschidere si reuniunea de seara, adica practic sala a fost plina 2 treimi, o asistenta care nu se intampla prea des in aceasta faza a competitiei.

Prezenta sportivilor, de asemenea, este impresionanta, 274 (168 la baieti si 106 la fete), din 37 de tari, calificarile la masculin fiind populate cu nume mari ale gimnasticii mondiale, campioni olimpici si mondiali. Surprinzatoare, totusi, afluenta de vedete, daca luam in calcul ca este primul an din noul ciclu olimpic si, deci, si primul an cu noul cod de punctaj, despre care ai crede ca inca nu a fost asimilat de sportivi.

Da’ de unde, cel putin in ce-l priveste pe Marian Dragulescu, formidabila lui valoare si putere de adaptare si concentrare la marile ocazii l-au facut sa treaca peste aceste elemente cumva in premiera. Dovada acestei foarte rare capacitati de mobilizare s-a vazut cat se poate de clar la aparatul lui favorit din acest moment, sariturile (varsta nu-i permite sa faca anduranta, desi veti vedea ce comportare a avut la sol).

A inceput cu saritura care ii poarta numele, Dragulescu, care, ca sa va dati seama de progresul facut de gimnastica, era pretuita la aparitie din dificultate 7,00, ajunsese la Jocurile Olimpice la 6,00, iar acum este din 5,6. A sarit-o foarte bine, cu un mic pas la aterizare, primind o nota absolut competitiva, 14,533. Pentru a fi sigur, insa, de finala, a trebuit sa execute si mai bine a doua saritura, cu ronda si surub 900 grade, aproape perfecta.

Prima care a sarit ca dintr-un arc intins in tribune a fost Nadia Comaneci, ambasadoarea acestei competitii, care, cu ochiul ei de mare campioana, a vazut potentialul exceptional al executiei.

Iar nota a fost sensibil mai buna decat prima, adica la inventia proprie – 14,800. Cu o medie de 14,666, Marian Dragulescu a terminat calificarile pe primul loc, dar, cum se stie in finala de duminica totul incepe de la zero. Insa evolutia lui a fost convingatoare, dupa ce l-a depasit pe unul dintre cei mai tari adversari, ucraineanul Oleg Verniaev, care a luat 14,600.

Ceva mai devreme, cu diagonale de mare efect, atat in contabilitatea arbitrilor, dar mai ales in estetica gestului agonistic, de o impresionanta amplitudine si de o eleganta luminoasa, la sol, Marian Dragulescu a luat 14,666, a doua nota la acest aparat, primul din rotatia baietilor, cu finala in deschiderea concursului de sambata.

In reuniunea de dimineata am avut ceva emotii, Laurentiu Nistor suferind o accidentare, dupa o cazatura pe spate la bara fixa. Transportat, pentru siguranta, la spital, cu o ambulanta, Nistor se afla in afara oricaror probleme, mai mare spaima…

Joi, intra in calificari fetele, Romania fiind reprezentata de stelele Catalina Ponor si Larisa Iordache, precum si de tinerele sperante Olivia Cimpian si Ioana Crisan.

FOTO: Sonia Iovan, medaliata cu argint si bronz la primele Campionate europene de gimnastica feminina, din 1957, de la Bucuresti, oaspete de onoare al Uniunii Europene de Gimnastica (UEG), de unde am luat si poza. Marea campioana, sotia regretatului nostru coleg Paul Iovan, un prieten nepretuit, are, daca puteti crede, 82 de ani! Practicati gimnastica!

Advertisements