Europenele individuale de gimnastica artistica se desfasoara de miercuri pana duminica, la Cluj, pentru noi competitia avand valoarea unui restart, o revenire concreta in elita mondiala, dupa supararea de la Jocurile Olimpice de anul trecut.

Pentru ca observ o excitatie cam mare in jurul acestor intreceri, toata lumea intrecandu-se in vorbe mari si pronosticuri bombastice, ma voi margini la un grupaj de informatii (inclusiv despre CE din 1957, de la Bucuresti, care au insemnat debutul competitiei FEMININE, baietii avand primul European cu 2 ani inainte, la Frankfurt), pastrand superlativele pentru medaliile de aur, hai si pentru cele de argint si bronz.

Asadar, iata cu cine va participa Romania la aceste intreceri, dupa ce Federatia a decis, la recomandarea colectivelor tehnice, sportivii care sa ne reprezinte:
MASCULIN
SPORTIVI – Marian Dragulescu, Cristian Bataga, Vlad Cotuna, Robert Ghiuzan, Laurentiu Nistor, Andrei Ursache
Antrenori – Ionut Corlaci, Ioan Suciu, Vasile Vug
Inscrierile pe aparate sunt urmatoarele:
Sol – Marian Dragulescu, Cristian Baataga, Andrei Ursache, Robert Ghiuzan
Cal – Cristian Bataga, Andrei Ursache, Laurentiu Nistor
Sarituri – Marian Dragulescu, Cristian Bataga, Robert Ghiuzan
Paralele – Vlad Cotuna, Laurentiu Nistor
Bara: Vlad Cotuna, Laurentiu Nistor

FEMININ
SPORTIVE – Olivia Cîmpian, Ioana Crisan, Larisa Iordache, Catalina Ponor
Antrenori – Nicolae Forminte, Claudiu Moldovan, Matei Stanei, Liliana Cosma
Inscrierile pe aparate sunt urmatoarele:
Sarituri – Olivia Cimpian, Ioana Crisan, Larisa Iordache
Paralele – Olivia Cîmpian, Ioana Crisan, Larisa Iordache
Bârna – Olivia Cîmpian, Ioana Crisan, Larisa Iordache, Catalina Ponor
Sol – Olivia Cimpian, Ioana Crisan, Larisa Iordache, Catalina Ponor

Programul Campionatelor:
19 aprilie calificari masculin
(grupe de la ora 10,00, 14,00, 18,00, cu Ceremonia de deschidere la 17,00
20 aprilie calificari feminin (10,00, 14,30, 16,00, 18,30)
21 aprilie individual compus masculin si feminin (de la 13,00, respectiv 17,30
22 aprilie finale pe aparate masculin si feminin (13,30, sol, inele, cal cu manere, respectiv, sarituri, paralele)
23 aprilie finale pe aparate masculin si feminin (13,30 sarituri, paralele, bara fixa, respectiv barna, sol)

Evident, marile noastre sperante sunt legate de Catalina Ponor, Larisa Iordache (sau invers, sa nu se supere…) si Marian Dragulescu, dar poate avem si surprize de la noile generatii, in special.

Iata si o statistica absolut fabuloasa: mai mult de un sfert dintre antrenorii din tarile aflate la Cluj (10 din 37) sunt romani! Si inca un lucru important: TVR, pe programul 2, insa, si pe HD, transmite masiv concursurile.

Oricum, sunt sigur ca vom lua medalii, dar nu trebuie sa facem din orice un capat de tara. Vreau sa amintesc sau sa spun celor care nu stiu ca in 1981, dupa Jocurile Olimpice cu scandal de la Moscova, din 1980, anul urmator, cu marea generatie, atat la baieti, cat si, mai ales, la fete, la Mondialele, ghinion, tot de la Moscova, nu am luat nimica-nimicuta! Ne-am adunat si a urmat… Los Angeles 1984, cand nu va mai spun ce s-a intamplat.

Si pentru ca tot sunt la amintiri (am fost atunci la Moscova, zau daca eram asa de incrancenati cum suntem acum, de ziaristi si federatie vorbesc, pe vremea aia Adrian Stoica era secretar general), iata, pe scurt, din documentare, cateva date despre prima editie a CE feminine de gimnastica (atunci nu i se spunea si artistica), de la Bucuresti, din 1957.

S-a disputat, la cel mai inalt nivel posibil in acea vreme, in Sala Floreasca, inaugurata abia cu cu 5 ani in urma, cu 19 participante din 10 tari, dar numai una si una, intre care si campioana olimpica, sovietica Larisa Latinina, care a si cucerit absolut toate 5 medalii de aur.

Medaliate cu bronz la Jocurile Olimpice din anul precedent, de la Melbourne, romancele Elena Leustean si Sonia Iovan, ambele in varsta de 22 de ani, intr-o vreme cand initierea in gimnastica incepea la 14 ani, adica la o varsta la care Nadia Comaneci cucerise cam tot ce se putea!), au facut fata cu brio, argint si bronz la individual compus.

In concursul special pe aparate, Elena Leustean a cucerit argintul la paralele si sol, iar Sonia Iovan (casatorita cu marele ziarist sportiv, specialist in gimnastica, evident, si… box, regretatul Paul Iovan) a luat argint la sarituri si bronz la barna.

Ca sa va dati seama de nivelul exceptional al concursului ar trebui sa va spun ca Larisa Latinina, care a dominat categoric intrecerile, a fost, pana la aparitia inotatorului american Michael Phelps, sportivul cu cele mai multe medalii olimpice din istorie!

Iar ca sa intelegem progresul  gimnasticii si concurenta din zilele noastre, care vin nu de la o supervedeta, ci de la succesul imens al gimnasticii in lume, la care am contribuit substantial si noi, trebuie spus ca acum, la Cluj, vor fi 37 de tari (fata de 10 in 1957), cu 295 de sportivi (19 acum 60 de ani)!

In fine, pentru incurajare, iata ca intr-un clasament all-time al Campionatelor europene de gimnastica Romania se afla pe primul loc (datorita si conjuncturii istorice, pentru ca URSS, aflata pe 2, a disparut), cu un total de 148 de medalii, dintre care 52 de aur, 53 de argint si 43 de bronz, urmata de URSS – 117 (51-40-26) si Rusia – 85 (33-27-25).

Ce sa mai zic? Succes si s-auzim numai de bine. Pregatesc cuvintele mari pentru finale!

FOTO: Ceva frumos!

Advertisements